MS v atletice je i televizní událostí, ČT má vlastní studio

pondělí, 30. září 2019, 10:15 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize odvysílá z letošního MS v atletice přibližně 72 hodin přímých přenosů.

Foto: IAAF – americké atletické hvězdy po příletu do Dauhá

Foto: IAAF – americké atletické hvězdy po příletu do Dauhá

V hlavním městě arabského Kataru Dauhá se v netradičním podzimním termínu koná atletické Mistrovství světa. Největší starostí atletů je, jak se jim podaří „beat the heat“, tedy překonat horko dosahující v těchto dnech 40° C.

Má jít o nejrozsáhlejší televizní operaci v dějinách tohoto globálního sportu. Oficiální broadcaster světové atletiky TBS nabídne 300 vysílacích hodin. Očekává se, že přenosy zhlédne přes miliardu obyvatel planety. Dění na stadionu zaznamenává 112 kamer Seiko, jen na maratón jich je vyčleněno 11. Poprvé bude v atletickém přenosu využito jestřábí oko známé z tenisu, použita bude i zcela nová grafika.

Na stadionu je kamera jen pro Čechy

Česká televize odvysílá přibližně 72 hodin přímých přenosů (úplně přesný počet závisí na finálních startovních listinách a také na tom, nakolik se pořadatelům podaří dodržet časový rozpis). „Po nadšeném ohlasu diváků na vysílání z MS v Londýně a ME v Berlíně vyrábíme i z Dauhá vlastní výstup určený pro naše diváky,“ potvrzuje tisková mluvčí České televize Karolína Blinková. „Máme k dispozici všechny dílčí trasy z jednotlivých technik a běhů a k tomu i jednu vlastní kameru, která se zaměří na české atlety především v běžeckých disciplínách. Nechybí  ani kamera v mix zóně s reportérkou Žanetou Peřinovou, která je jednou z 36 přítomných reportérů a zprostředkuje bezprostřední dojmy českých atletek a atletů i největších světových hvězd“. I v Kataru má ČT na stadionu vlastní studio, je tak jednou z pouhých čtyř stanic vedle BBC a ZDF.

„Čeští diváci i partneři České atletiky mimořádně oceňují individuální zachycení českých atletů v akci, jaké tu až dosud nebylo. Mohou tak prožívat sounáležitost s českými závodníky v míře dosud takto zblízka nezachycené," uvedl předseda České atletiky Libor Varhaník. „Tento servis zajistil při posledních dvou mistrovstvích vysokou diváckou sledovanost, diváci mohou emotivně prožívat nasazení našich atletů. Mimořádně jsou se sledovaností přenosů a tím i se zviditelněním svého partnerství atletiky spokojeni partneři České atletiky“.     

Přímé přenosy komentuje tradiční trojice Michal Dusík, David Lukšů a Tomáš Klement. Kromě nich jsou v Dauhá 2 kameramani a 2 technici, kteří musí zajistit propojení všech tras do a z České televize. „Obdobnou operaci zajišťují další špičkové televizní stanice v Evropě s násobně větším počtem pracovníků,“ říká Blinková. Výslednou podobu přenosům dává v Praze na Kavčích horách režisér Jan Celner.

Autor textu: Aleš Hudský