Škoda se pouští do sdílených elektrických skútrů

úterý, 3. září 2019, 17:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Škoda Auto DigiLab startuje v Praze pilotní provoz služby sdílení elektrických skútrů BeRider.

Zdroj: Škoda Auto

Zdroj: Škoda Auto

Skútry, kterých bude zpočátku k dispozici zhruba 50, si bude možné půjčit přes mobilní aplikaci, jež je k dispozici pro iOS a Android. V ní je možné najít a rezervovat volný skútr, který lze odemknout a zamknout pouze prostřednictvím telefonu.

V městském provozu by měl mít nabitý skútr dojezd až 70 kilometrů, maximální možná rychlost je až 66 km/h. Displej skútru ukazuje základní informace jako rychlost a dojezd. Součástí skútru je i držák mobilního telefonu na řídítkách, USB konektor k nabíjení, háček na tašky či uzamykatelný box, v němž se nacházejí dvě přilby pro jízdu ve dvou. Po skončení jízdy, uložení přilby do uzamykatelné schránky a potvrzení přes aplikaci se doba používání ukončí. Půjčovné se platí kartou a účtuje se po minutách. Cena za jednu minutu činí pět korun.

Po dohodě s úřady městských částí bylo pro půjčování skútrů zvoleno širší centrum města. Tam mohou uživatelé skútry odstavit na libovolném legálním místě. Parkovací pozice, nabití a další data se v reálném čase přenáší dispečinku. Takto lze lokalizovat chybně zaparkované nebo vybité skútry a odstraňovat případné problémy. „Služby sdílené bezemisní mobility, které respektují lokální specifika Prahy, považujeme za velmi pozitivní příspěvek pro naše město,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Služba doplní další aktivity Škody Auto DigiLab, mezi něž patří například sdílení aut HoppyGo nebo UniqWay či služba CareDriver, přes kterou lze třeba nechat vyzvednout děti ze školy.

-stk-