Výzkum: Jedničkou mezi video weby je v Česku YouTube

pondělí, 9. září 2019, 07:30 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Výzkum agentury Nielsen Admosphere se zaměřil na zkoumání videoobsahu v českém prostředí.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Čeští uživatelé nejčastěji navštěvují Youtube, pokud na internetu chtějí zhlédnout videoobsah. Vyplývá to ze studie Video a audiovizuální obsah na internetu, kterou připravila agentura Nielsen Admosphere. Téměř polovina respondentů (48 %) do průzkumu spontánně uvedla YouTube jako první web, kde sleduje videoobsah. Následují Seznam.cz (6 %) a Ulož.to (3 %).

Pokud ale respondenti vybírali weby s videoobsahem na základě předloženého listu webů, uváděli nejčastěji v segmentu bezplatných video webů za Youtube (62 %) jako druhý nejnavštěvovanější neplacený web Facebook (52 %).

Nejsledovanějším placeným video webem je podle výzkumu v Česku Google Play (8 %) před servery Voyo (5 %) a HBO Go (5 %). Z dat je tak zřejmé, že neplacené video weby jsou násobně navštěvovanější než video weby placené.

„Lze říci, že Češi dlouhodobě ve využívání placených video služeb zaostávají například za Spojenými státy či Velkou Británií, kde se ve velkém daří streamovacím službám typu Netflix, Amazon Prime a podobně. Globální knihovny u Čechů zatím příliš nebodují, například Netflix v TOP 3 chybí. Přednost dávají spíše lokalizovaným službám, za kterými stojí značky na českém trhu už dlouho dobu známé a které mimo jiné obsahují například nabídku i v češtině,“ říká senior research manager Nielsen Admosphere Lucie Vlčková.

Weby s videoobsahem, zdroj: Nielsen Admosphere

Weby s videoobsahem, zdroj: Nielsen Admosphere

Zajímavé výsledky také výzkum přináší v otázce líbivosti webů. Za prvním YouTube a druhým Ulož.to se umístil web České televize iVysílání.cz. Z placených webů se českým uživatelům nejvíce líbí HBO Go před Netflixem a Google Play.

Zábavu si uživatelé jednoznačně nejčastěji spojují s YouTubem (60 %), jehož odstup od druhého Facebooku je poměrně výrazný. Hned za Facebookem následuje Stream.

Se zpravodajstvím si naopak čeští uživatelé nejčastěji spojují web ČT24.cz (24 %). Následují vyrovnané pozice zpravodajských serverů iDnes.cz (13 %) a Novinky.cz (12 %).

Studie Video a audiovizuální obsah na internetu byla realizována prostřednictvím internetového sběru (CAWI) na populaci starší 15 let. Respondenti jsou součástí Českého národního panelu. Sběr dat se uskutečnil od 5.11. do 7.12. 2018. Celkem bylo dotazováno 1308 respondentů.

-mav-