Blesk.cz zahájil placený obsah Blesk Premium

středa, 9. října 2019, 07:40 Internet & Mobil , Aktualizováno MediaGuru

Czech News Center rozšiřuje placený obsah i na svůj klíčový web Blesk.cz.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Na webových stránkách deníku Blesk.cz se v průběhu úterý objevily některé články označené štítkem Blesk Premium. Čtenářům jsou k dispozici jen části těchto článků, zbytek je přístupný pro předplatitele. V celkové nabídce textů Blesk.cz jde ale zatím jen o nízký počet článků. Společnost Czech News Center (CNC) tak pravděpodobně testuje reakce čtenářů. 

Z informací na webu vyplývá, že zájemcům o předplatné je Blesk.cz v prvním měsíci k dispozici za cenu 49 Kč měsíčně, od dalšího měsíce se pak cena zvedá na 99 Kč měsíčně. Roční předplatné vyjde na 990 Kč, tj. 2,70 Kč na den.

Blesk.cz předplatitelům slibuje exkluzivní fotografie celebrit, rozhovory s českými i zahraničními osobnostmi, horoskopy, testy produktů, chaty s osobnostmi nebo právní poradnu.

„CNC jde cestou – za obsah, ne dárky, ‘slevu zadarmo‘, se platí. Neměníme v této chvíli zásadní zvyklosti a potřeby konzumace uživatele. Ale postupně budeme vypichovat to, co bez zaplacení na webu uživatel nedostane. Takto funguje historicky isport.cz, e15.cz, od jara reflex.cz, od včerejška blesk.cz. Budeme sbírat zkušenosti, analyzovat, vyvíjet se dál v souvislosti s tuzemským i světovým trhem. Uvidíme," sdělila MediaGuru.cz tisková mluvčí CNC Adéla Šefránková. 

CNC pro placený obsah zvolila cestu „obsahu navíc", který si dosud uchovávala např. pro placený print. Nejde tedy cestou zavření celého webu, ani cestou zavření velké části běžných článků, na které je uživatel zvyklý. Placený obsah má být plnohodnotnou součástí publisherských aktivit CNC. „Otočit vnímání online obsahu v postkomunistické společnosti, v digitální éře degradované monopolem Googlu, který si bere zdarma obsah všech publisherů a monetizuje si ho svými principy, nebude jednoduché. Každý z publisherů (nejen v Česku) jde strastiplnou cestou pokusit se stav, kdy vše je všech zdánlivě zdarma, narovnat. Není jedna cesta. Ale všechny říkají totéž – nemá-li být obsah na webu jen algoritmicky vygenerovaný či zcizený těm, kteří platí stovky a tisíce novinářů, je nutno postupně vnímání obsahu bez ‚jakoby hodnoty‘ měnit," přiblížila CNC

Článek označený jako Premium na Blesk.cz, repro: Blesk.cz

Článek označený jako Premium na Blesk.cz, repro: Blesk.cz

Pro Czech News Center není tedy vstup do placeného obsahu na webu úplně neznámým krokem. Placená okénka Premium už zprovoznila na svém sportovním webu iSport.cz, na ekonomickém severu E15.cz i na společenském Rexlex.cz. K placenému online obsahu své vlajkové značky Blesk se dlouho odhodlávala, první informace o záměru hledat cesty k placenému obsahu i na Blesk.cz se objevily zhruba před dvěma lety. 

CNC tak placený obsah na Blesk.cz spouští krátce poté, co jej na svém klíčovém webu iDnes.cz uvedla v polovině letošního září mediální skupina MafraJako první z deníků nabídl placený obsah na webu deník Hospodářské noviny už v roce 2015. Plně placený na webu je pak Deník N, který zahájil od loňského podzimu. Nedávno svůj klub pro předplatitele uvedl také regionální Deník.cz.

-mav-

Aktualizovali jsme ve středu 9.10. 2019 v 15:30 o vyjádření CNC