ČT připomene 30 let svobody filmy, dokumenty i zpravodajstvím

čtvrtek, 24. října 2019, 12:30 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize připomene na obrazovkách výročí 17. listopadu 1989 třicítkou premiérových pořadů.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

S blížícím se třicetiletým výročím sametové revoluce představuje Česká televize svůj program věnovaný listopadovým událostem i tématu třiceti let svobody. Na obrazovkách se objeví tři desítky premiér hrané nebo dokumentární tvorby.

Netradiční zpravodajský pořad Dnes před 30 lety přenese diváky přímo do dění dne 17. listopadu a poodhalí zákulisní souvislosti z pohledu aktuálních historických poznatků. Premiéru bude mít v neděli 17.11. a ve středu 27.11. 2019 na ČT1. Dění bude rekonstruovat pomocí soudobých zpravodajských prostředků.

Dokumentární film Jan Potměšil: Nikdy bych neměnil spojuje osobní příběh herce Jana Potměšila s dějinnými událostmi roku 1989. Diváci ho poprvé uvidí v úterý 19.11. na ČT2.

Jan Potměšil, foto: Česká televize

Jan Potměšil, foto: Česká televize

Od neděle 17.11. se na ČT1 objeví také cyklus krátkých dokumentů Sametové stopy, který ukazuje zlomové okamžiky naší doby od listopadu 1989 až do současnosti. Přinese je ve 30 obrazech uznávaných fotografů pohledem režiséra a fotografa Adolfa Zíky

Konspirační teorie a mýty o sametové revoluci přinese pořad Konspirace 89, který bude mít premiéru v úterý 19.11. na ČT2.
V rámci připomínky 17. listopadu 1989 uvidí diváci také televizní film Soud nad českou cestou (20.11. na ČT2), který za pomoci fiktivního soudního přelíčení reflektuje míru naplnění programového prohlášení Občanského fóra „Co chceme" z listopadu 89.

V nabídce je také dokumentární film Ročník 89 (20.11. na ČT art). Studentské vysílání informující o událostech roku 1989 přinese dokument Sametová FAMU (13.11. na ČT art), analýzou třiceti porevolučních let se zabývá snímek Třicet svobodných (3.12. a 10.12. na ČT2), filmové vzpomínky shrnuje pořad Moje svoboda (15.11. na ČT art). Připraveno je také šestnáct dokumentárních filmů Příběhy 20. století II (vysílat se budou do neděle 22.12. na ČT2). I tentokrát vznikaly filmy na základě interview, pořizovaných pro archiv Paměť národa.

Česká televize nabídne i portréty jednotlivých osobností, jejichž život ovlivnila normalizace a události spojené s koncem nadvlády komunistické strany. Dokument Zorka Ságlová připomene umělkyni, která stála u zrodu land artu v Česku. Mobilizace Luboše Dobrovského zasáhne vyprávěním vedle komunistické totality taky do té nacistické. Životní příběh jedné z nejvýraznějších postav našich společných dějin se Slováky zase představí dokument Strážce paměti Ján Langoš.

ČT odvysílá také řadu filmů s tematikou 30 let svobody: Zlatý podraz, Toman, Hovory s TGM, Polojasno, Čiara, Všichni dobří rodáci, Návrat ztraceného ráje nebo Národní třída.

Kompletní nabídku všech pořadů si můžete prohlédnout v presskitu níže. Česká televize také připravila speciální webové stránky k 30. výročí sametové revoluce.

-mav-