Dvořák: Politici mají opět pocit, že jim ČT má sloužit

středa, 23. října 2019, 15:00 TV MediaGuru

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se na konferenci Forum Media 2019 vyjádřil i k aktuální situaci ČT.

Petr Dvořák na Forum Media 2019, foto: MediaGuru.cz

Petr Dvořák na Forum Media 2019, foto: MediaGuru.cz

Čeští poličtí zástupci mají opět pocit, že by televize veřejné služby, tedy Česká televize, mohla sloužit jim, a ne veřejnosti. Na středeční konferenci Forum Media 2019 to uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Svým přirovnáním odkazoval k událostem roku 2000 (tzv. televizní krize).

„Jsme opět v situaci, kdy si politici říkají, že by jim televize veřejné služby mohla sloužit. Ve Sněmovně máme šest zpráv a politici se snaží rozporovat hospodaření ČT,“ řekl posluchačům Dvořák. Útoky na hospodaření mají být ale zástupné, politikům údajně nejvíc vadí zpravodajství a publicistika ČT, měl na semináři v Poslanecké sněmovně uvést ministr Zaorálek.

Podle Dvořáka postupuje ČT ve svém zpravodajství nestranně a vyváženě a snaží se reflektovat všechny významné společenské proudy. „To se nám celkově daří, protože slyšíme kritiku ze všech politických stran. Zajímavé také je, že největší političtí nepřátelé používají k útokům obrazovku ČT. Je ale dobré si uvědomit, že i pro ně ČT vysílá,“ dodal.

Poslanecká sněmovna má o výročních zprávách o činnosti a o hospodaření České televize znovu jednat tento týden ve čtvrtek (24. října). Zda se ale k hlasování skutečně dostane, není jisté. „Stát se může cokoliv,“ naznačil o možném čtvrtečním průběhu Dvořák. Zástupci parlamentních stran vystupujících proti ČT mohou jednání záměrně natahovat, a tím hlasování blokovat.

Sněmovní volební výbor, který má v působnosti média, zprávy o činnosti ČT a zprávy o hospodaření televize za roky 2016 i 2017 doporučil schválit. V dolní komoře je i dvojice zpráv za loňský rok. Sněmovna je rovněž zařadila do čtvrtečního programu, byť je výbor ještě neprobral.

Rozšiřující se počet zpráv ČT, o kterých zatím nebylo hlasováno, budí vášně především proto, že neschválení dvou zpráv po sobě vede k odvolání Rady Česká televize. Členové Rady ČT mají pravomoc volit a odvolávat generálního ředitele České televize.

Dvořák rovněž uvedl, že důvěryhodnost je pro management České televize významným ukazatelem. V tomto měřítku si ČT podle studie Reuters Institute vede lépe než televize veřejné služby v Polsku a v Maďarsku. Generální ředitel ČT dodal, že i na poli tematických stanic dosahuje ČT dobrých výsledků. ČT24 je podle jeho slov nejsledovanějším zpravodajským kanálem televize veřejné služby v Evropě, stejně tak je jedničkou sportovní ČT sport. Dětský kanál ČT:D má být z tematických evropských dětských stanic druhý nejsledovanější.

-mav-