Liftago spouští systém sdílené logistiky, zapojí se Alza či Sushitime

středa, 23. října 2019, 12:50 Aktuality, Marketing MediaGuru

Taxi aplikace Liftago se pouští do oblastí sdílené logistiky, do nového systému se zapojují firmy jako Alza, Shoptet nebo Sushitime.

Kromě taxi služeb nabízí Liftago nově i systém ke sdílení doručovacích a přepravních služeb, zdroj: Liftago.

Kromě taxi služeb nabízí Liftago nově i systém ke sdílení doručovacích a přepravních služeb, zdroj: Liftago.

V reakci na nárůst e-commerce, doručovacích a přepravních služeb a v důsledku toho i zhoršování dopravní situace spouští taxi aplikace Liftago logistický systém, který umožní sdílet kapacity přepravců ve městě. Do nového systému se zapojily firmy jako Alza, Shoptet nebo Sushitime. Další hráči se k tomu kroku chystají. 

„Budujeme otevřený systém pro sdílení přepravní kapacity, který bude přístupný každé firmě, která chce ve městě udržitelně a odpovědně růst. Stejně tak se do něj budou postupně zapojovat nejen přepravci používající auta, ale klidně i kurýři na kole nebo ti, kteří zásilky roznášejí pěšky. Naplňujeme tím naší misi, kterou vždy byl rozvoj udržitelné přepravy ve městě. Chceme umožnit e-commerce či přepravním službám, aby pro svůj růst nemusely do ulic vysílat další auta,“ popisuje Ondřej Krátký, ředitel a spoluzakladatel Liftaga.

Systém propojuje při rozvozu zásilek jak existující řidiče, kteří dosud v Liftagu vozili pasažéry, tak řidiče dalších firem, kteří rovněž nejsou plně vytíženi v průběhu celého dne. To se týká například Sushitime, jejichž řidiči jezdí převážně v době oběda či večeře, v mezičase však musejí čekat. „Největší kapacita je aktuálně na straně našich řidičů. Nový systém přispívá ke zvýšení využitelnosti aut, která už na ulicích jsou, ale zároveň tím řidičům vytváří další příležitost k výdělku. Mohou totiž čas, kdy čekají na cestující, využít k rozvozu zásilek,“ dodává Ondřej Krátký s tím, že pohyb lidí a zboží se v čase velmi doplňuje – zatímco taxi řidiči mají špičku kolem 9. a 18. hodiny, kdy lidé jezdí do práce a z práce, a poté ještě kolem půlnoci, zboží se většinou doručuje v pracovní době.

Zákazníci Alza.cz si mohou už od začátku října zvolit expresní dopravu Liftaga do 60 minut za pilotní cenu 249 korun. Zatím si lze tímto způsobem nechat zboží dovézt v dojezdové vzdálenosti od holešovického showroomu, do budoucna je však v plánu území postupně rozšiřovat. Vidíme směr v decentralizaci a v nastavení dopravy tak, aby byla prozákaznická a založená na datech. Věříme, že Liftago se svojí vizí sdílené dopravy a technologickým zázemím umožní ještě větší rychlost a kvalitu při možnosti škálování. V rámci naší pilotní spolupráce se daří obsluhovat okolí našeho holešovického showroomu v řádu desítek minut,“ komentuje dosavadní spolupráci Jan Sadílek, ředitel marketingu Alza.cz. Doposud rozvoz přes Liftago využily ze dvou třetin firmy, nejčastěji pro nákup komponentů pro sestavení počítačů. Průměrná hodnota objednávky činí 5 200 korun.

Alza možnost přepravy přes Liftago nabízí svým zákazníkům už od října, zdroj: Alza.cz.

Alza možnost přepravy přes Liftago nabízí svým zákazníkům už od října, zdroj: Alza.cz.

Systém je právě integrován i v rámci sítě Shoptet, který novou možnost dopravy komunikuje svým e-shopům. E-shopy ze Shoptetu mají k dispozici tři miliony unikátních e-mailových adres a je na nich, jakým způsobem budou o novince své zákazníky informovat.

„Pro nás je to jen začátek. Už nyní evidujeme desítky partnerů, kteří by se chtěli do systému zapojit. Naším ultimátním cílem je vytěžit maximálně kapacitu řidičů, kteří už v ulicích jsou. Chceme naučit město se trochu hýbat,“ přibližuje vizi nového systému Ondřej Krátký.

Pro další rozvoj se nabízí, že se systém rozšíří i mimo Prahu, do dalších krajských měst, kde je už Liftago dostupné, například do Brna, Plzně, Českých Budějovic, Ústí nad Labem či Liberce.

-stk-