Sněmovní výbor podpořil zprávy České televize za rok 2018

úterý, 29. října 2019, 21:10 Aktuality, TV MediaGuru

Poslanecký volební výbor doporučí Sněmovně schválit výroční zprávy ČT za rok 2018.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Sněmovní volební výbor doporučil plénu schválit výroční zprávy České televize (ČT) o její činnosti a o hospodaření za loňský rok. Debata o zprávách trvala zhruba čtyři hodiny, přičemž více času poslancům zabrala informace o ekonomice. Kritika zazněla prakticky jen od poslance SPD Lubomíra Španěla.

Zprávu o činnosti výbor podpořil hlasy 11 poslanců, proti hlasovali dva členové za SPD. Poslankyně KSČM Miroslava Vostrá se hlasování zdržela. Poslanci vznesli na přítomné radní veřejnoprávní televize a zástupce jejího vedení jen několik dotazů.

Španělovy výtky se týkaly vyváženosti a nestrannosti informování České televize o sněmovním schvalování výročních zpráv tohoto média za roky 2016 a 2017. Předseda rady Jan Bednář označil referování televize o jejich projednávání za objektivní.

U informace o hospodaření České televize za loňský rok trvala půlhodinu jen takzvaná zpravodajská zpráva Patrika Nachera (ANO). Zástupci televize pak odpovídali na dvě desítky jeho dotazů a otázky dalších poslanců, které se týkaly ekonomiky ČT.

Výbor už nakonec nehlasoval o Nacherově návrhu, aby byla debata přerušena do doby, než televize dodá poslancům podrobnější informace. Členové výboru se o jeden hlas přiklonili k návrhu Petra Dolínka (ČSSD), aby plénu doporučili plénu hospodářskou zprávu schválit. Proti Dolínkově požadavku hlasovali poslanci SPD, zástupci hnutí ANO se hlasování zdrželi.

Starší výroční zprávy ČT Sněmovna schválila po odkladech navzdory kritice části zákonodárců teprve minulý týden. Projednávání zpráv České televize je sledované zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává generálního ředitele.

-čtk-