ČOV a Alpine Pro ukázaly olympijskou kolekci do Tokia

čtvrtek, 21. listopadu 2019, 07:45 Aktuality, Marketing MediaGuru

Olympijská kolekce do Tokia pracuje s nápisem země a prvkem gymnastické figury.

Olympijská kolekce pro olymiádu v Tokiu, zdroj: Alpine Pro

Olympijská kolekce pro olymiádu v Tokiu, zdroj: Alpine Pro

Olympijská kolekce na letní olympiádu v Tokiu byla částečně odhalena. Čeští olympionici vyrazí do Japonska v oblečení s nápisem Czech Republic a jeho japonským ekvivalentem na prsou. Spojovacím grafickým prvkem jak sportovní, tak nástupové kolekce bude gymnastická figura, která vznikla nejen na počest československých olympijských medailistů včetně Věry Čáslavské, ale také jako vzpomínka na gymnastické hrdiny v sokolském odboji za války.

Český olympijský tým zveřejnil zatím jen tričko a batoh, které budou v prodeji pro fanoušky. Koupit půjdou také zimní čepice či ponožky. Z každého prodaného trička s nápisem Czech Republic půjde část na Olympijskou nadaci, jež pomáhá sportovat sociálně znevýhodněným dětem.

Kolekci už pošesté navrhovala pro Český olympijský výbor společnost Alpine Pro, jež poprvé oblékla sportovce na zimního hry ve Vancouveru v roce 2010. Stejně jako u minulé olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu se na jejím vývoji podílejí i sportovci, konkrétně Martin Doktor, Ondřej Synek, Tomáš Kraus a Kateřina Neumannová. „S osvědčeným týmem sportovců se nám pracovalo dobře a výsledkem jsou ultralehké a prodyšné materiály, které se přizpůsobí tamním podmínkám,“ řekl generální ředitel oděvní firmy Václav Hrbek a upozornil na tokijské vysoké teploty, extrémní vlhkost a častý déšť.

Pro motiv gymnastické figury se tvůrci nechali inspirovat gymnastikou. „Stejně jako jsme měli v Riu Emila Zátopka a jeho postavičku, uvažovali jsme o tom, že bychom se nechali inspirovat Věrou Čáslavskou, která v Tokiu 1964 vybojovala tři zlaté medaile. Jenže úspěšných gymnastů v československé historii je daleko víc, takže když máme letos 120 let od založení ČOV a 30 let od revoluce, podívali jsme se na to víc z nadhledu,“ vysvětlil předseda ČOV Jiří Kejval. „Gymnasta Bedřich Šupčík se jako historicky první olympijský vítěz zasloužil o národní sebevědomí za první republiky, úspěšný byl Alois Hudec či družstva gymnastek v Londýně a v Tokiu. Těch příběhů sokolských odbojářů a hrdinů je několik a nechtěli jsme je opomenout,“ dodal Kejval s tím, že grafickým prvkem chce kolekce připomenout i sokolského odbojáře Františka Pecháčka, popraveného v koncentračním táboře za války, či jeho kolegu Jana Gajdoše, stříbrného medailistu z olympiády v Amsterdamu 1928, jenž zemřel na konci války na následky věznění v koncentračním táboře.

Motiv i grafický prvek tokijské kolekce vytvořil akademický malíř Milan Jaroš, který je rovněž autorem figurky Emila Zátopka v Riu i zlaté stovky z Pchjongčchangu. „Inspirace gymnastikou je v tomto grafickém prvku jasná a zřejmá, je to vítězná póza, pozice po cvičení ale také pozice při cvičení na kruzích. Inspirací pro výtvarné řešení byla práce historicky slavného českého malíře a designéra Ladislava Sutnara, který patřil v první polovině minulého století k nejlepším evropským výtvarným umělcům v oborech grafického designu a vizuální komunikace. Tvarově vychází figura ze znaků českého kubismu,“ popsal Jaroš.

Zbývající kolekci Český olympijský tým představí příští rok v květnu. Kromě volnočasového a sportovního oblečení bude před olympiádou zveřejněna i nástupová kolekce se vzorem vyrobeným modrotiskem přímo pro českou výpravu. Celkově bude kolekce čítat 20 000 kusů pro sportovce a téměř 190 000 pro fanoušky.

-stk-