ČSÚ: Placená internetová videa si loni přehrála 4 % Čechů

čtvrtek, 7. listopadu 2019, 09:35 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Český statistický úřad vydal publikaci mapující vývoj kulturního průmyslu v České republice.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V roce 2018 si přes internet přehrálo neplacená videa 26 % obyvatel, o dva roky dříve to bylo 21 %. Necelá čtvrtina obyvatel sleduje televizi přes internet a tento podíl zůstává v posledních letech na stejné úrovni. Internetová videa, která uživatelé sami nahrávají a sdílí s ostatními, vloni vidělo 44 % populace a videa z placených platforem (např. Netflix) pak 4 % obyvatel. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu (ČSÚ): Kulturní průmysly v ČR: Audiovizuální a mediální sektor – 2018.

Placené katalogy pořadů se podle zprávy ČSÚ za poslední dva roky (resp. od 2016 do 2018) zvýšilo jen o jeden procentní bod. Nejvyšší podíl mají placená videa ve věkové kategorii 25-34 let.

Mezi českými uživateli internetových videí byly v loňském roce nejoblíbenější zábavné a lifestylové pořady před zpravodajskými a publicistickými pořady (23 %), filmy a seriály (16 %) a pořady sportovními (8 %). Nejméně preferované byly dokumenty a vzdělávací nahrávky (2 %).

„Internetová videa jsou oblíbenou zábavou především u mladých. V roce 2018 je na stránkách určených ke sdílení nebo streamování, jako jsou například Youtube nebo Twitch, sledovalo téměř 90 procent obyvatel České republiky ve věku 16 až 24 let,“ říká Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Online sledování televize, filmů a videa jsou oblíbené nejvíce u mladší populace a zejména pak sledování videa ze stránek určených ke sdílení (necelých 86 % populace ve věku 16–24 sledovalo videa prostřednictvím streamingu). Sledování televize na internetu si udržuje svou pozici také u starší populace a s přibývajícím věkem klesá oblíbenost sledování televize online spíše pozvolna. Naopak využití neplacených katalogů pořadů ke sledování videa u starších věkových kategorií klesá strměji a mladší lidé preferují tento způsob sledování videa před sledováním běžné internetové televize.

-mav-