HBO upozorňuje v kampani k Bez vědomí na fake news

středa, 13. listopadu 2019, 16:01 Aktuality, Reklama, TV MediaGuru

Před uvedením seriálu Bez vědomí upozorňuje HBO na problém dezinformací a fake news.

Repro kampaně HBO

Repro kampaně HBO

HBO v kampani na nový seriál z období sametové revoluce Bez vědomí vstupuje do diskuze o dezinformacích prostřednictvím zmanipulovaného videa s prezidentem Milošem Zemanem. Necelé dvě minuty dlouhé video vytvořila agentura Symbio, produkčně jej zaštítil Symbiograf. Autorem samotného deep faku je Ctrl Shift Face známý z YouTube. Hlas byl vytvořen imitátorem Petrem Jablonským.

Video, ve kterém Zeman hlásá, že je třeba chránit novináře, má za účel rozpoutat diskuzi kolem dezinformací a šíření fake news. V rámci projektu vzniká i dokumentární formát, který popisuje tvorbu deep fake videa.

Tenká hranice mezi „domnělou a skutečnou realitou“ je ústředním motivem samotného seriálu Bez vědomí. Stejnojmenné hrané špionážní drama se odehrává v době sametové revoluce roku 1989. Všechny díly budou mít premiéru na 30. výročí sametové revoluce v neděli 17. listopadu.

„Hlavní pro nás bylo, abychom nevytvořili politicky angažovaný projev. Hlavu státu, jakožto nejvyššího politického představitele republiky, jsme tak využili jen pro demonstraci technických možností manipulace s informacemi,” říká Michaela Pechanová ze Symbia.

-mav-