Prima se stěhuje do nového sídla na pražské Vinici

pondělí, 25. listopadu 2019, 11:30 TV MediaGuru

Kromě tří televizních studií se v budově nachází i šest rozhlasových studií.

Nové sídlo skupiny Prima, zdroj: FTV Prima

Nové sídlo skupiny Prima, zdroj: FTV Prima

Skupina Prima po 21 letech opouští pražskou Palmovku a stěhuje se do nového sídla ve Strašnicích. V nově zrekonstruovaných prostorách polyfunkčního objektu Vinice na Vinohradské ulici bude disponovat prostory o rozloze 12 500 m² na šesti podlažích. Kancelářské prostory jsou umístěny ve čtyřech patrech, technické a provozní zázemí televize se nachází ve dvou podzemních podlažích, kde mohou zaměstnanci parkovat auta či bicykly. Kromě tří televizních studií se v budově nachází i šest rozhlasových studií, Fresh kavárna, dětská skupina Primáček a 12 zasedacích místností pro pracovní jednání.

„Nová adresa vždy pro Primu znamená významný milník. Věřím, že tomu bude i tentokrát. Nové prostory s nejmodernějšími televizními studii započnou další éru našeho zpravodajství i pořadů vlastní tvorby. Do budovy se přesunou obchodní zastupitelství Media Club i rádia společnosti Radio United, a tím se zkoncentrují média skupiny GES pod jednu střechu,“ říká Marek Singer, generální ředitel skupiny Prima.

Stěhování skupiny Prima i rádií Media Clubu je rozděleno do jednotlivých etap tak, aby nebylo přerušeno vysílání televizních ani rozhlasových stanic. „Jedná se o koordinačně velmi náročný projekt, kdy máme přesně navržený harmonogram stěhování. Jako první se stěhoval archiv, následuje programové oddělení, technici, administrativní oddělení. V poslední fázi se budou stěhovat zpravodajská oddělení, rozhlasové stanice a odbavovací pracoviště,“ doplňuje Marek Singer. Stěhování by mělo být završeno v polovině prosince.

Zdroj: FTV Prima

Zdroj: FTV Prima

Zdroj: FTV Prima

Zdroj: FTV Prima

Generálním projektantem stávajícího objektu Vinice je společnost Casua, která kromě rekonstrukce objektu řešila i zakomponování televizních studií do stávajících vnitřních atrií tak, aby i nadále bylo zajištěno denní osvětlení. Za rozvržením a designem vnitřních prostor stojí společnost Spaceplan s architekty z ateliéru Dotegg architekti. Hlavní televizní studio navrhoval Jaroslav Holota z kreativního studia Ungroup.

Všechny konstrukce mají být navrženy tak, aby splňovaly požadavky na vyšší akustický útlum vzhledem k televizním, rozhlasovým a nahrávacím studiím. Osvětlení prostor je zajištěno pomocí LED technologie. V budově je položeno celkem 320 km datových a televizních kabelů a nainstalováno 4300 síťových portů. Nechybí ani velkokapacitní serverovna, k dispozici jsou také tři zdroje energie, které mají zajistit chod vysílání i v případě přerušení dodávky elektrické energie.

Původně obchodně-administrativní centrum Vinice s navazujícím obytným souborem Palouk bylo postaveno v roce 1998, v té době se jednalo o jeden z největších realizovaných architektonických souborů toho typu v Praze. Poté, co se téměř po dvou desetiletích odstěhoval dlouholetý majoritní uživatel, objekt koupila společnost GES Real, která provedla jeho celkovou rekonstrukci. GES Real je součástí skupiny GES, která ovládá i televizi Prima.

-mav-