Rossmann: Zdravé produkty tvoří pětinu našeho sortimentu

čtvrtek, 21. listopadu 2019, 11:45 Retail

Sortiment bio, eko a přírodní a udržitelné produkty tvoří pětinu z našeho sortimentu, říká Marcela Syrovátková, marketingová ředitelka Rossmann.

Marcela Syrovátková vede marketingové oddělení Rossmann od února 2017, zdroj: Rossmann

Marcela Syrovátková vede marketingové oddělení Rossmann od února 2017, zdroj: Rossmann

Trend bez obalové drogerie a přírodní kosmetiky postupně následují všichni hlavní hráči na českém trhu. Před pár dny představila společnost Rossmann projekt Drogerie bez obalu ve spolupráci s firmou Henkel. Česká republika je první zemí v rámci sítě drogerií, kde se nová služba testuje. Pilotní fáze bude trvat rok a pak se řetězec rozhodne, na jaké další prodejny službu rozšíří. Podstatné jsou v tomto případě především náklady, protože čepovací stanice vychází na několik set tisíc korun. Důvodem, proč projekt vznikl, ale bylo cíleně budovat povědomí o bezobalovém nákupu. Drogerie kromě této novinky letos také přišla s věrnostním programem a stále rozšiřuje portfolio vlastních značek. Více o vývoji v letošním roce v rozhovoru s Marcelou Syrovátkovou, vedoucí marketingového oddělení Rossmann.

Aktuálně jsou velmi populární bio, ekologické a přírodní produkty. Kolik procent z celkových prodejů vám tvoří tento sortiment a jak rychle rostou prodeje meziročně?

Tento sortiment spolu s tím, který navíc splňuje zásady udržitelnosti, tvoří 20 % z našeho celkového sortimentu a prodeje nám rostou v řádech desítek procent. V našich drogeriích zákazníci najdou ucelené sortimenty zdravé výživy, přírodní kosmetiky, péče o děti a eko/bio produkty péče o domácnost. Přírodní produkty jsou významnou součástí naší strategie a v rozvoji těchto kategorií chceme dále pokračovat. 

Rossmann má také řadu produktů pod vlastní značkou. Kolik procent z celkové nabídky tvoří tyto produkty?

Podíl produktů privátní značky je už téměř jedna pětina z námi nabízeného sortimentu. Rossmann nabízí řadu certifikovaných přírodních produktů bez chemie. Díky tomu získaly privátní značky Alterra a enerBIO jako první v ČR mezinárodní ocenění pečetí kvality Green Brands za udržitelné podnikání. Výrobky privátních značek pravidelně získávají vysoké známky v nezávislém hodnocení dTest a jejich kvalita je rovněž garantována prostřednictvím nezávislých testů německých laboratoří Öko-Test a Stiftung Warentest.

Za poslední dva roky jste navýšili tržby o 30 %. Jaké produkty se prodávají nejvíce?

V rámci naší strategie se zaměřujeme na produkty dekorativní kosmetiky, péče o tělo, péče o děti, zdravou výživu a spotřební zboží, tzv. Svět nápadů (privátní značka Ideenwelt). Všechny tyto produktové kategorie přispěly k našemu růstu. S navýšením tržeb souvisí především změna obchodního konceptu „A život je krásnější”, díky kterému byly zmodernizovány prodejny v souladu s trendy současného nakupování. Otevřeli jsme nové prodejny v atraktivních lokalitách, jako např. v Praze na Chodově apod. V dubnu jsme nabídli našim zákazníkům věrnostní program v mobilní aplikaci Rossmann Club, díky níž se nám podařilo rozšířit a omladit cílovou skupinu zákazníků, což je také důvodem k růstu.

V deseti pobočkách nabízí Rossmann od 6. listopadu značkovou drogerii bez obalu od firmy Henkel, zdroj: Rossmann

V deseti pobočkách nabízí Rossmann od 6. listopadu značkovou drogerii bez obalu od firmy Henkel, zdroj: Rossmann

Kolik členů má aktuálně váš nový věrnostní Rossmann Club a jak vidíte jeho další vývoj?

V našem věrnostním programu, který funguje od dubna 2019 výhradně přes mobilní aplikaci (program bez plastových karet), máme již několik set tisíc zaregistrovaných členů, především žen. Tak velký zájem nás samozřejmě těší, zákaznice mají aplikaci neustále po ruce, pravidelně s nimi komunikujeme a zasíláme jim nabídky. Na základě jejich zpětné vazby program vylepšujeme. Budoucnost věrnostního programu vidíme především v personalizovaných nabídkách, čemuž se také v budoucnu chceme věnovat nejvíce.

Proč jste se rozhodli spolupracovat v rámci kampaně „Den bez obalu“? právě s blogerkou Natálií Kotkovou a Oliverem Pape? Míříte tímto způsobem více na mladší generaci?

Oba patří mezi velmi výrazné tváře v oblasti tématu udržitelnosti a při výběru bylo pro nás klíčové najít ambasadory s velkým potenciálem šíření a také zásahem jak u mladší, tak i střední generace. Navíc oba dva fungují tak, že dokáží téma lidsky přiblížit našim zákazníkům a přesvědčit je, že každý může ochraně přírody alespoň trochu přispět.  

Chystáte do konce roku ještě nějakou větší kampaň?

Teď nastupuje klíčové vánoční období, kdy jsme si pro zákazníky připravili spoustu tipů na vánoční dárky pro své blízké. Dále budeme pokračovat s podporou členů věrnostního programu. Součástí našeho věrnostního programu je i věrnostní kampaň s francouzskou módní značkou Naf Naf, díky níž mohou zákazníci získat prémiové ručníky a župany ve třech barevných kombinacích se slevou až 92 %. 

Pravidelně každý rok remodelujete stávající a otevíráte nové prodejny. Jak to vypadá letos, kolik jste přestavěli prodejen a kolik nových otevřeli?

V letošním roce jsme zmodernizovali celkem 25 prodejen a otevřeli 8 prodejen. Celkový objem investic v letošním roce přesáhne 150 milionů korun.

Rossmann v číslech

Drogerie Rossmann měla za loňský rok obrat 3,3 miliardy korun a zisk 42 milionů korun (nárůst +11,5 %). Na český trh vstoupila v roce 1994  a v současnosti provozuje 138 prodejen s více než 800 zaměstnanci.