Vláda je neutrální k návrhu kontrol ČT a ČRo i omezení poplatků

pondělí, 18. listopadu 2019, 17:00 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Vláda se postavila neutrálně k návrhu ČSSD o možnosti kontroly hospodaření ČT a ČRo ze strany NKÚ i k návrhu SPD omezit koncesionářské poplatky.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

K návrhu poslanců ČSSD, kteří chtějí, aby Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) mohl kontrolovat hospodaření České televize a Českého rozhlasu, se vláda v pondělí postavila neutrálně. Novinářům to sdělil tiskový odbor úřadu vlády. Kabinet měl podle podkladů poukázat na to, že totožný návrh, který ale rozšiřuje pravomoci NKÚ ještě víc, už k projednávání do Sněmovny předložila.

Poslanci ve zdůvodnění návrhu píšou, že reagují na dlouhodobou diskusi o hospodaření veřejnoprávní televize a rozhlasu. Ve Sněmovně se o tématu debatovalo hlavně v souvislosti s projednáváním výročních zpráv ČT. Kritici i zastánci hospodaření ČT se shodovali, že veřejnoprávní televize by měla spadat pod kontrolní pravomoc NKÚ. Televize v reakci na to na sociální síti uvedla, že její hospodaření podléhá několikastupňové kontrole a že se nebrání ani kontrole ze strany NKÚ.

Úřad dosud podle zákona o NKÚ může kontrolovat mimo jiné peníze vybírané na základě zákona ve prospěch právnických osob. Poslanci ČSSD uvádějí, že takovými penězi jsou bezesporu i vysílací poplatky vybírané podle zákona. Odvozují z toho, že působnost NKÚ ke kontrole hospodaření s vybranými poplatky je v zákoně stanovena už nyní, ale pouze nepřímo. Proto chtějí pravomoc zakotvit do zákona přímo, stejně jako právo NKÚ kontrolovat nakládání s majetkem ČT a ČRo.

Ve Sněmovně už leží návrhy zákonů včetně novely ústavy, které rozšiřují kontrolní pravomoci NKÚ, a to i na ČT a ČRo. Prošly prvním čtením a projednaly je sněmovní výbory. Předložila je vláda a Piráti.

V návrhu vládního stanoviska stálo, že jakkoli lze s rozšířením kontrolní působnosti NKÚ na ČT a ČRo souhlasit, měla by dostat přednost komplexní úprava ve vládní novele. Úprava je navíc věcně a terminologicky provázaná s nezbytnou doprovodnou změnou ústavy, kterou ve Sněmovně předložili Piráti. Vláda poukazuje i na to, že již dnes kontroluje hospodaření obou veřejnoprávních médií dozorčí rada, Rada ČT a Rada ČRo i Sněmovna. Rozhlas i televize musí navíc nechat ověřit účetní závěrku auditorem.

Vláda je také neutrální k návrhu poslanců SPD na rozšíření okruhu lidí osvobozených od úhrady koncesionářských poplatků České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo). Návrh nyní projedná Sněmovna. Poslanci SPD chtějí zrušit koncesionářské poplatky starobním a invalidním důchodcům a samoživitelům, kteří pečují o nezletilé dítě. Od plateb by byla osvobozená také většina lidí a domácnosti s příjmy pod čtyřnásobek životního minima místo nynějšího 2,15násobku.

-čtk-