Akce Black Friday se českým obchodníkům vyplácí

úterý, 3. prosince 2019, 14:00 Aktuality, Retail, Marketing MediaGuru

Marketingová akce Black Friday pomohla českým obchodníkům k navýšení prodejů o desítky procent.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Black Friday neboli Černý pátek označuje ve své americké domovině denní marketingovou akci, při níž obchodníci nabízí vybrané zboží s výraznou slevou. V českých končinách se akce roztáhla na delší období, u některých hráčů trvala dokonce i déle než měsíc. I tak ale podle údajů obchodníků pomohla k nárůstu prodejů i o desítky procent, přičemž větší zájem zaznamenaly e-shopy.

Alza.cz dosáhla za poslední tři týdny, kdy trval její Black Friday, ve všech zemích obratu 3,3 miliardy korun, přičemž meziroční nárůst činí 17 %. V rámci akce se prodalo přes čtyři miliony kusů zboží a vyřídilo se přes 1,1 mil. objednávek. „Špička v tomto náročném období přišla právě v pátek 29. listopadu. V tento den se odbavilo celkem 75 tisíc objednávek, tedy 1 objednávka každou 1,14 vteřinu po dobu 24 hodin, za 237 mil Kč, což je dorovnání dosavadního rekordu,“ popisuje Petr Bena, obchodní ředitel Alza.cz. Mezi nejprodávanější produkty patřily na Alza.cz mobilní telefony, set-top boxy DVB-T2, video kabely pro televizi, knihy, televize, stavebnice Lego či bezdrátová sluchátka.

Mall.cz, který Black Friday spustil dokonce už 18. října, prodal zboží v hodnotě 1,8 miliardy korun. Tržby celé skupiny Mall Group, do které patří například CZC.cz, ProDěti.cz nebo Košík.cz, přesáhly 4,7 miliardy korun, což znamená oproti loňsku nárůst o 60 %. „Letošní Black Friday potvrdil, že tato akce oslovuje čím dál více Čechů. Od startu kampaně jsme viděli skokové růsty prodejů u většiny dárkových kategorií, od mobilních telefonů a drobné elektroniky přes hračky až po oblečení a doplňky,“ říká Olda Bajer, CEO skupiny Mall, a dodává: „Náš web Mall.cz jen za uplynulý víkend navštívil více než milion zákazníků.“ I na Mall.cz byl největší zájem o nakupování v pátek 29. listopadu.

Tržby e-shopu s parfémy a kosmetikou Notino se během letošního týdenního Black Friday zvedly o 30 % s porovnání s loňskem. V prodejní špičce společnost prodávala i 20 parfémů za sekundu. Za celý slevový týden zákazníci koupili přes 1,6 milionu parfémů a kosmetických produktů a vytvořili 450 tisíc objednávek. „Přímo 29. listopadu si zákazníci koupili bezmála 400 000 tisíc parfémů a dalších produktů. Pro porovnání – loni jsme v pátek prodali 301 tisíc produktů. Tehdy šlo o prodejně nejúspěšnější den roku 2018,“ uvedl marketingový ředitel Radek Ondrášík a dodal, že pro zákazníky se už stalo standardem nakupovat i beauty segment online. Notino aktuálně působí ve 24 zemích. Nejvíce se tržby zvedly v Česku, Polsku, Rumunsku, Itálii, Německu a Rakousku. Od českých zákazníků pocházelo přibližně 20 % objednávek. „Nedá se však říct, že by Češi čekali s nákupem pouze na Black Friday, vyšší zájem o nákupy sledujeme od začátku listopadu. Češi si zkrátka zvykli za krásu na internetu utrácet mnohem více,“ dodal Ondrášík.

Nárůst tržeb o 30 % proti jiným víkendům zaznamenaly i obchodní řetězce s hračkami Bambule a Sparkys. „Zatímco v předchozích letech začínala vánoční sezóna už na konci října, letos odstartoval opravdové vánoční nakupování teprve týden slev Black Friday,“ uvedl mediální zástupce obchodů Jakub Koutek z agentury Knowlimits. Za letošní hit Vánoc označil sliz v jakékoliv formě, želvy Ninja a interaktivního plyšového bernardýna Sambu.

Kromě mobilních telefonů, drobné elektroniky a hraček měli lidé zájem i o potřeby na pečení nebo potraviny. „Nárůst předvánoční poptávky celkově zvýšil obrat Globusu o 30 procent,“ přibližuje mluvčí řetězce Rita Gabrielová a dodává, že v kurzu byly ingredience na pečení, jako jsou mouky, tuky, cukry, ořechy, čokolády, polevy, suché plody či hotová těsta.

Zvýšený zájem o Black Friday zaznamenal také Slevomat. „Výsledkem je rekordní víkend v historii firmy. Tržby vyskočily proti předešlému měsíci o 120 %, ve srovnání se stejným obdobím loni o 45 %,“ uvedla ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková. Češi podle ní nakupovali nejvíce potraviny a delikatesy. Z dražších položek šlo o degustační zážitky a wellness pobyty.

Tradice výprodejové akce Black Friday pochází z USA. Je to neformální název pro den nebo období, kdy se obchodníci snaží nalákat zákazníky na velmi nízké ceny. Podle analýzy nákupního rádce Heureka.cz však vždy neplatí, že by bylo avizované zboží levnější.

-stk-, -čtk-