Až třetina Čechů si o Vánocích stáhne pirátský film z internetu

pátek, 20. prosince 2019, 15:35 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Podíl diváků placené televize sice v Česku dlouhodobě roste, ale ve srovnání s jinými trhy je růst pomalý.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Téměř třetina Čechů si o Vánocích pustí film nebo seriál, který si nelegálně stáhla z internetových úložišť. Na placené streamovací služby, jako je Netflix nebo HBO Go, se dívají jen čtyři procenta lidí. Vyplývá to z údajů mediální společnosti Axocom.

„Docela velká část diváků se o Vánocích nespokojí s programem TV stanic a dny volna chtějí využít i k tomu, že si pustí i aktuálně populární pořady, na které nemají mnohdy čas. Chtějí si tak udržet přehled a krok se svým okolím. Bohužel se tak v mnoha případech dopouštějí pirátství. V Česku stále převládá pocit, že vše, co je volně dostupné na internetu, je v pořádku a můžu s tím nakládat, jak chci. Tomu ale bohužel tak není," uvedla ředitelka Axocomu Erika Luzsicza.

Oslavy konce roku patří z hlediska sledovanosti televize mezi nejvytíženější období v roce. Nejžádanějším programem bývají pohádky. Nicméně s růstem streamovacích služeb jim zdatně sekundují nejnovější filmy a seriály. Některý z volně dostupných televizních programů si o Vánocích nenechá ujít 94 procent lidí. Ze zpoplatněného obsahu je nejžádanější placená televize. Na nějaký z jejích pořadů se podívá alespoň 15 procent Čechů.

„Zajímavé je, že na televizi se o svátcích dívají i ti, co ji doma nemají. Je to dáno tím, že televize často běží jako kulisa při návštěvách, takže se k ní dostane vlastně téměř každý," dodala Luzsicza.

Podíl diváků placené televize sice dlouhodobě roste, ale ve srovnání s jinými trhy pomalu. Oproti ostatním zemím východní Evropy má Česko stále největší podíl terestrického vysílání, které využívá více než polovina populace.

-čtk-