CZ IPI protestuje proti postupu slovenského úřadu

pondělí, 23. prosince 2019, 07:50 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Nesouhlasí s postupem, jaký úřad zvolil vůči serveru Investigace.cz

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) se ohradil proti nátlaku ze strany slovenského Úřadu pro ochranu osobních údajů na český server Investigace.cz.

Slovenský úřad vyzval redakci českého webu Investigace.cz, aby zveřejnila identitu zdroje nahrávky slovenského podnikatele Mariána Kočnera, který je obžalovaný z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka má prokazovat nadstandardní styky s tehdejším generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou. Ve výzvě úřad uvádí, že pokud český web neoznámí, od koho získal tento záznam, může mu v souladu se zákonem uložit pokutu až do výše 10 milionů euro.

Slovenský Zákon o ochraně osobních údajů v § 104 odst. 1 písm a), na který se úřad odvolává, však tak vysokou pokutu může uložit zpracovateli osobních údajů, který neplní své zákonné povinnosti. „Vyhrožování takto vysokou pokutou médiu za neoznámení svého zdroje považujeme za zneužití zákona a za zcela nepřijatelnou formu nátlaku a vyhrožování nezávislému médiu, jehož povinností plynoucí ze zákona je naopak své zdroje chránit," uvádí ve stanovisku CZ IPI.

K postoji CZ IPI se přidal i Syndikát novinářů Prahy a Středočeského kraje.

-mav-