Influencer marketing 2020 se opírá o dlouhodobé spolupráce

pondělí, 16. prosince 2019, 14:45 Internet & Mobil MediaGuru

K trendům influencer marketingu pro příští rok patří dlouhodobá spolupráce, myslí si odborníci.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Influenceři, jakkoli to může s jejich narůstajícím počtem vypadat, nejsou trendem několika posledních měsíců. V prostředí internetu a sociálních sítí působí už několik let. Jak a kudy jsme se dostali k současnému stavu a kam se budeme ubírat? Glosu na toto téma připravili specialisté na digitální komunikaci Radka Mikulíková a Petr Machovec z contentové agentury Fuse ze skupiny Omnicom Media Group.

2010: doba blogerská

První blogy byly plné zápisků z cest, recenzí a životních mouder. Příkladem může být Růžový blogísek nebo blog didlinka-d Dominiky Myslivcové. To byla tehdy převažující forma influencer marketingu, kdy ovšem blogeři doporučovali zpravidla jen produkty, které si sami koupili. A ruku v ruce s prvními blogerkami (a blogery) se objevili také první fanoušci, kteří začali amatéry tvořený obsah na internetu konzumovat a články i komentovat.

2014: doba youtuberská

Následně se začala rozvíjet česká YouTube scéna. Primárním obsahem se stala Let's play videa – v té době ale ještě téměř nikdo nevěděl, jak velká síla se v gamingu skrývá. Dobu youtuberskou začínáme výrazněji vnímat až kolem roku 2014 s uspořádáním prvního Utuberingu.

2016: doba influencerská

Rozmachem sociální sítě Instagram získali influenceři nový kanál, na kterém se mohli plně projevit. Právě tato platforma dala prostor spolupracím se značkami tak, jak je známe dnes. Velkým mezníkem byl příchod InstaStories v roce 2016, který zlomil vaz Snapchatu – obzvlášť v těch zemích, kde se nestihl plně rozvinout, tedy i v České republice.

Narůstající počet spoluprací influencerů otevřel také diskusi týkající se označování reklamy. V začátcích doby influencerské bylo naprosto běžným jevem, když influencer, přestože vytvořil placený reklamní příspěvek (nebo za něj dostal produkt formou tzv. barterové spolupráce), jej jako reklamní neoznačil. A právě neoznačování takovýchto příspěvků bylo hlavním terčem kritiky doby influencerské, protože neoznačená reklama je protiprávní. To se ale začalo postupně měnit. Větší značky zavedly do praxe uzavírání smluv s influencery, ve kterých je označení reklamní spolupráce podmínkou, minimálně uvedení hashtagu ‚spolupráce‘. V poslední době se stále více využívá také označení ‚placené partnerství‘, které je nejtransparentnějším potvrzením spolupráce, jenž dnes můžeme na Instagramu vidět.

Od nástupu doby influencerské před více než dvěma roky se s edukací trhu postupně začal proměňovat i celý influencer marketing. Z influencerů se stávají silné osobní značky i mimo svět sociálních sítí – Kovy tančí ve Stardance, Anička Šulcová se odhaluje pro Tezenis a Shopaholic Nicol moderuje Snídani s Novou…

2020: doba ambasadorská

A co bude dál? Přichází dlouho očekávaná doba ambasadorská. Influenceři se uvazují k dlouhodobějším kontraktům, firmám propůjčují svoji tvář, expertizu, a hlavně své publikum, kterému značku doporučují. Takové partnerství výrazně zvyšuje kredibilitu značky, potvrzuje, že v ní influencer skutečně věří (nebo alespoň by tomu tak mělo být). Podle statistik až 30 % Čechů nevnímá doporučení od influencera jako reklamu, i proto je v této formě propagace stále velká síla.

Dlouhodobá partnerství mají smysl pro obě strany – značky i influencery v roli ambasadorů. Jedna roční spolupráce je lepší než stovka malých. Ambasadorovi přinese klid, kontinuitu a v případě dobře vybraného partnerství i prestiž a uznání, značce naopak „množstevní slevu“ a zjednodušení komunikace. Navíc bez neustálého hledání nových influencerů, co díky ambasadorství odpadá. Tak snad neodpadnou i samotní ambasadoři.

Radka Mikulíková a Petr Machovec (autoři jsou specialisté Digitální divize Fuse)