Novým předsedou Rady ČTK byl zvolen David Soukup

pondělí, 16. prosince 2019, 14:40 Aktuality, Tisk MediaGuru

David Soukup byl jediným kandidátem, do funkce předsedy Rady ČTK byl zvolen jednomyslně.


Novým předsedou Rady ČTK byl v pondělí jednomyslně zvolen mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO na Praze 3 David Soukup. Byl jediným kandidátem. Místopředsedkyní Rady byla znovuzvolena Jaroslava Wenigerová (za ODS) a nově také bývalá ministryně a práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), obě také jednomyslně. Rozhodla o tom Rada ČTK. Z pondělního jednání se omluvili dosavadní místopředseda rady Petr Žantovský a radní Pavel Foltán (oba za ANO).

Soukup byl dříve novinářem, začínal v soukromém radiu Rio. Následně mimo jiné působil v deníku Prostor, přispíval do časopisu Reflex, pracoval v deníku Blesk, publicistice TV Nova nebo stál u zrodu deníku Super. Byl také tiskovým mluvčím a pracoval v marketingu.

„Agenturu ČTK považuji za médium, které podává zcela nestranné informace, které čistě popisuje skutečnosti, které se staly a nedává do toho žádné domněnky," uvedl po zvolení Soukup. Důležité je podle něj především bojovat proti falešným zprávám, takzvaným fake news. „ČTK považuju za obranný val, který proti takovým zprávám dokáže dobře bojovat. Myslím, že Rada ČTK stojí na té barikádě," dodal Soukup.

Rada v pondělí mimo jiné také schválila rozpočet ČTK pro rok 2020, který počítá se ziskem 178.000 Kč.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu agentury. Kromě Soukupa, Wenigerové, Marksové, Žantovského a Foltána jsou dalšími členy bývalá novinářka Angelika Bazalová (za Piráty) a Jana Gáborová (za SPD).

ČTK byla založena v roce 1918 jako státní tisková agentura. Od roku 1993 je veřejnoprávní institucí majetkově i hospodářsky oddělenou od státu. Agentura nedostává žádné dotace ze státního rozpočtu, nevybírá na rozdíl od Českého rozhlasu a České televize koncesionářské poplatky a veškeré náklady hradí ze své komerční činnosti.

-čtk-