První řada reality show Peče celá země zahájí 4. ledna

úterý, 17. prosince 2019, 07:35 TV MediaGuru

Sobotní večery budou na začátku roku patřit na obrazovkách České televize nové reality show pro amatérské cukráře a pekaře.

Peče celá země, foto: Česká televize

Peče celá země, foto: Česká televize

Od soboty 4. ledna 2020 odstartuje na obrazovkách České televize dlouho připravovaná reality show nového typu určená pro amatérské pekaře Peče celá země. Opírá se o britskou licenci pořadu BBC.

Deset soutěžních večerů bude v sobotu vyhrazeno pro dvanáct finalistů premiérové řady soutěže o nejlepšího tvůrce bábovek, koláčů, dortů nebo moučníků. Soutěže se zúčastní účinkující z celé republiky. Ti se utkají pod dohledem poroty o titul nejlepšího neprofesionála v oboru. Soutěžící jsou postupně vyřazováni a v posledním desátém díle zůstane finální trojice, ze které vzejde vítěz.

Soutěžící dostávají v každém díle úkoly, které jsou pokaždé jiné (z různých oblastí pečení – např. výroba pravých podkrkonošských buchet, recept na upečení kvasového chleba, slaných koláčů, složitého dortu nebo regionálních laskomin). „Každý díl se skládá ze tří zadání. První je osobní výzva, ve které zadáme například mřížkový koláč a soutěžící ho upečou tak jako doma. Potom následuje technická výzva, kterou zadává porota a recept je pro účastníky překvapením. Třetím zadáním je výzva kreativní," popsal producent pořadu Petr Mühl. Celkově by diváci měli vidět na 160 receptů.

Pořadem provede moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. Rozhodovat o vítězných pekařích a cukrářích daných kol budou porotci Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková, uznávání odborníci v oboru. 

Televizní soutěž The Great British Bake Off (zkráceně Bake Off) produkuje v Británii  Love Productions. Show se poprvé vysílala v roce 2010. První čtyři série nabídla BBC 2, poté se soutěž pro velký divácký zájem přesunula na BBC 1. Vysílací práva si později zajistil britský kanál Channel 4. Popularita pořadu vedla také ke vzniku jeho dalších odvozených verzí: juniorský Bake Off pro děti či verze pro profesionální pekaře.

Licence pořadu Bake Off byla prodána do 33 zemí, naposledy do Keni. Ve Velké Británii letos skončila desátá řada, finále deváté série sledovalo 9,9 miliónu diváků. V letech 2015 a 2016 se stal The Great British Bake Off nejsledovanějším vysílaným pořadem ve Velké Británii.

Reality show zaměřená výhradně na pečení je v prime-timovém vysílání první svého druhu na českých obrazovkách. Rozšířenější jsou kuchařské pořady z žánru reality, např. MasterChef na TV Nova nebo Prostřeno na televizi Prima.

-mav-