Rušení nelegálních serverů má dopad na 17 % uživatelů

úterý, 10. prosince 2019, 14:15 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Vynucené ukončení provozu nelegálních streamovacích serverů má podle výzkumu Nielsen Admosphere dopad na necelou pětinu internetových uživatelů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Informace o rušení streamovacích serverů s nelegálním videoobsahem zaregistrovaly bezmála dvě pětiny dotázaných, přičemž 20 % toto téma zároveň zajímá a 19 % ne. Nejvíce tato informace zajímala nejmladší generaci internetových uživatelů (15–34 let). Necelou pětinu respondentů (konkrétně 17 %) rušení provozu českých serverů nějak ovlivnilo. Vyplývá to z výzkumu agentury Nielsen Admosphere.

Na otázku, jaké konkrétní důsledky pro tyto uživatele nastalá situace má, nejčastěji odpovídali, že si našli či najdou jiný neplacený stream pro filmy a seriály, ale také že stahují nebo budou stahovat videoobsah zdarma do svého zařízení. Více než poloviny respondentů výzkumu se však rušení seriálových serverů nedotýká vůbec. 29 % pak prozatím neví, zda je změna nějak ovlivní.

Zdroj: Nielsen Admosphere

Zdroj: Nielsen Admosphere

Výzkumu se zúčastnila pětistovka respondentů z internetové populace starší 15 let z Českého národního panelu.

Některé streamovací servery, které nelegálně nabízely filmy a seriály zdarma, ukončily provoz před několika týdny. Stalo se tak po žalobě Aliance pro kreativitu a zábavu, která sdružuje hollywoodská studia nebo služby jako Netflix či Amazon.

-mav-