Slovenská RTVS spustí třetí kanál, zaměří se na diváky 60+

pátek, 6. prosince 2019, 12:05 TV, Slovensko MediaGuru

Kanál s názvem Trojka nabídne především pořady z televizního archivu, odstartuje 22. prosince 2019.

Zdroj: RTVS

Zdroj: RTVS

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) spustí před Vánocemi třetí televizní kanál pod názvem Trojka. Základ jeho vysílaní budou tvořit programy z archivu, kanál se zaměří na starší diváky. Novinářům to řekli představitelé RTVS.

Veřejnoprávní Slovenská televize (STV), která se v roce 2011 spojila s veřejnoprávním Slovenským rozhlasem do RTVS, v minulosti provozovala třetí televizní program se zaměřením na sport, kvůli nedostatku peněz ho před osmi lety ale vypnula. Sportovní kanál hodlá RTVS obnovit v příštím roce.

„Trojka je budována jako oddechová stanice. Bude chtít prezentovat to nejlepší, co vzniklo v Československu a na Slovensku," uvedl televizní programový ředitel RTVS Marek Ťapák. Trojka začne vysílat 22. prosince.

Zdroj: RTVS

Nový kanál je určen hlavně divákům starším 60 let. Ti tvoří čtvrtinu ze skupiny televizních diváků nad 12 let. Senioři podle RTVS sledují televizi déle, než je průměr celé populace. Rozpočet kanálu v příštím roce dosáhne dvou milionů eur (51 milionů korun).

STV v minulosti provozovala kanál Trojka, který se zaměřoval na sport. Spustila ho v roce 2008 a po necelých třech letech vysílání ho již RTVS v roce 2011 kvůli nedostatku peněz vypnula.

Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník uvedl, že RTVS v příštím roce spustí sportovní kanál, který se stane čtvrtým televizním programem veřejnoprávní instituce. Podle Rezníka je RTVS jedním z posledních vysílatelů v Evropě, který v současnosti provozuje jen dva televizní kanály. Například Česká televize má šest televizních programů.

-čtk-