Ceny Trilobit mají i tvůrci seriálu Most!, Zlatý citron pro Soukupa či Veselého

pondělí, 27. ledna 2020, 07:30 Aktuality, TV MediaGuru

Český filmový a televizní svaz FITES uděloval ceny Trilobit 2020. Hlavní cenu Trilobit získali herci Schmitzer a Mrkvička.

Most!, foto: ČT

Most!, foto: ČT

Český filmový a televizní svaz FITES udělil v sobotu večer Hlavní cenu Trilobit 2020 hercům Jiřímu Schmitzerovi a Ladislavu Mrkvičkovi za jejich role ve filmu Staříci. Poctu za celoživotní dílo v podobě Ceny Vladislava Vančury si v berounském kulturním domě Plzeňka osobně převzal legendární herec Vladimír Pucholt žijící v Kanadě.

Nestatutární Cenu diváků - berounský Klepáček získal film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu Josefa Škvoreckého za mimořádné literární dílo v oboru audiovizuální tvorby převzal za kolektiv autorů rektor Akademie múzických umění v Praze, Jan Hančil za vydání odborné publikace Metodiky digitalizace národního filmového fondu metodou DRA.

Ceny Trilobit 2020 získali režisér a scenárista Jan Prušinovský a scenárista Petr Kolečko za televizní seriál Most! a Marko Škop za námět, scénář a režii ve filmu Budiž světlo. Dále si cenu Trilobit 2020 odnesl režisér filmu Dálava Martin Mareček, který natočil snímek o cestě otce a syna z Brna do Nižního Novgorodu v Rusku za odloučenou matkou a dcerou.

Cenu Ferdinanda Vaňka za přínos rozvoji občanské společnosti obdrželi režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obléhání města a Ukradený stát.

Zvláštní cena připadla režisérce Theodoře Remundové za dokumentární film Moje století.

Letošní novinkou bylo rozdělení kritické Zcela zvláštní ceny poroty - Zlatý citron, o niž se podělili zástupci tří různých mediálních institucí. Zcela zvláštní cenu - Zlatý citron udělovanou za nechvalný čin porota udělila moderátorům Luboši Xaverovi Veselému, Michaele Jílkové a Jaromíru Soukupovi za úroveň vedení televizních debat. „Soukup získal Zlatý citron již podruhé z identických důvodů, a to za bizarní způsob moderování pořadů v TV Barrandov a za práci s informacemi, kterou musela opakovaně řešit i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání," sdělila odborná porota.

Cenu dětské poroty - Berounský medvídek 2018 si odnesl film O zakletém králi a odvážném Martinovi. Křišťálovou plastiku si od dětí převzal na dálku v zastoupení jeho režisér Peter Bebjak.

-čtk-