Na trh se vrací Vine, jen pod názvem Byte

čtvrtek, 30. ledna 2020, 10:10 Internet & Mobil MediaGuru

Aplikace na šestivteřinová videa se vrací. Pod názvem Byte by mohla konkurovat i rostoucímu TikToku.

Zdroj: Byte

Zdroj: Byte

Šestivteřinová videa jsou zpět. Vrací se v aplikaci pod názvem Byte, za níž stojí Dom Hoffman, spoluzakladatel původního Vine, které v roce 2012 koupil Twitter, aby ho kvůli klesajícímu zájmu uživatelů po čtyřech letech zavřel.

Byte je dostupný jak pro iOS, tak Android. Uživatelé zde mohou vytvořit a sdílet šestivteřinová videa, přičemž jen během prvního dne od spuštění 24. ledna zaznamenala některá z nich stovky tisíc zhlédnutí.

Formát šesti sekund nutí lidi k ještě hutnějšímu obsahu než na nejrychleji rostoucí síti současnosti Tik Tok, kde je možné nahrát až minutová videa. Stejně jako jiné sociální sítě obsahuje nová aplikace uživatelské profily, news feed, notifikace i funkci na objevování nového obsahu. Jak ale upozornil server TechCrunch, chybí jí filtry s rozšířenou realitou, přechodové efekty a také možnost remixu, které jsou u uživatelů TikToku oblíbené.

Vedle popularity, kterou si Byte musí u lidí teprve získat, je otázka, s jakými přijde způsoby monetizace. Právě nedostatečná finanční atraktivita pro tvůrce totiž stála na začátku konce jejího předchůdce Vine. Podle TechCrunch plánuje aplikace v tomto ohledu již brzy spuštění pilotního partnerského programu. Tvůrci by měli být placeni z reklamních výnosů, a navíc i příspěvkem přímo od Byte.

Vine měl na vrcholu své slávy 200 milionů měsíčních aktivních uživatelů. Nicméně jejich nejlepším tvůrcům začalo posléze vadit, že míra engagementu začala na síti obecně povážlivě klesat a také že za svůj obsah nedostávají dostatečné finanční ohodnocení. Některé z největších hvězd tak odešly na jiné sítě. V roce 2016 20 z 50 nejlepších tvůrců požadovalo po Vine 1,2 mil. dolarů pro každého, nové produkty a možnosti přímé komunikace s fanoušky, za což nabízelo 12 příspěvků měsíčně. Vzhledem k tomu, že se tenkrát s aplikací nedohodli, odešli a vzali si s sebou i miliony svých sledujících.

-stk-