RRTV chce vysvětlení od Novy, na porušení upozorňuje Primu

čtvrtek, 16. ledna 2020, 11:20 Aktuality, TV MediaGuru

RRTV má výhrady ke zprávě TV Nova informující o přechodu na DVB-T2. Primu zase upozorňuje na porušení zákona v souvislosti se zpracováním reportáže o výbuchu plynu na Slovensku.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) požaduje vysvětlení po televizi Nova v souvislosti s její informací o přechodu na vysílací standard DVB-T2. Konkrétně se zajímá o to, z jakého důvodu se v rámci zpravodajské relace Polední televizní noviny, odvysílané na Nově 16. prosince 2019 od 12:00 hodin, neobjevily relevantní informace o možnosti přechodu na pozemní vysílání DVB-T2 prostřednictvím pořízení odpovídajícího technického zařízení, tj. televizoru či set-top-boxu. Reportáž podle RRTV vybízela diváky, aby přešli na vysílání prostřednictvím kabelových systémů, satelitu nebo internetu, a o možnosti pořízení výše uvedeného technického zařízení se nezmínila. Na vysvětlení má TV Nova 30 dnů.

Společnost FTV Prima, provozovatele vysílání TV Prima, zase rada upozorňuje na porušení zákona o provozování rozhlasového a TV vysílání, kterého se měla dopustit tím, že 6. prosince 2019 odvysílala od 18:55 hodin reportáž s názvem V paneláku na východě Slovenska explodoval plyn, v rámci které zařadila záběry zachycující muže padajícího z balkonu hořícího domu. „Záběry smrtícího pádu byly bez zjevné informační hodnoty odvysílány dvakrát za sebou, přičemž při opakování bylo využito záběrů zpomalených. Postavu padajícího muže redakce zvýraznila pomocí červeného kroužku. Taková práce s obrazovým materiálem je z hlediska zpravodajské hodnoty sdělení zcela samoúčelná, bulvarizující a dehumanizující. Provozovatel se tím dopustil porušení povinnosti bezdůvodně nezobrazovat osoby umírající nebo vystavené těžkému tělesnému nebo duševnímu utrpení způsobem snižujícím lidskou důstojnost," uvedla ve svém stanovisku RRTV.

-mav-