Spotify využije svá data k cílení reklamy v podcastech

pondělí, 20. ledna 2020, 07:30 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Hudební platforma Spotify se rozhodla použít svá data o uživatelích k cílení reklamy uvnitř podcastů.

Zdroj: Spotify

Zdroj: Spotify

Na lasvegaském veletrhu Consumer Electronics Show oznámila hudební platforma Spotify, že spouští cílené reklamy do streamovaných podcastů. Svou technologii Streaming Ad Insertion zatím nasadí jen u svého originálního a exkluzivního obsahu, k čemuž využije svá detailní data. Nicméně není vyloučeno, že ji postupně rozšíří i na všechny ostatní podcasty.

reálném čase tak bude možné cílit reklamy u podcastů podle věku, pohlaví či toho, jaké zařízení uživatel používá nebo co rád poslouchá za hudbu. Znamená to tedy, že pokud dva posluchači poslouchají stejný podcast, pravděpodobně narazí na základě svého profilu na jiné reklamní sdělení.

Zdroj: Spotify

Zdroj: Spotify

Oproti jiným podcastovým platformám se Spotify primárně zaměřuje na streaming, nikoliv na stahování. Právě do streamovaných podcastů své cílené reklamy bude nasazovat, v těch stažených se nová technologie neprojeví. „Jen velmi málo zákazníků si u nás jednotlivé epizody stahuje,“ řekl serveru The Verge Jay Richman, jenž ve Spotify řídí reklamní byznys. V těchto okrajových případech se uplatní klasický model s předem naplánovanou reklamou.

S novou technologií přináší Spotify zadavatelům podrobnější data, a to nejen pro plánování, ale i reporting. Kromě zmíněných dat pro cílení reklamy dostanou informace o zásahu reklamy, kolikrát si ji posluchači poslechli a také anonymizovaná data o osloveném publiku. Podle The Verge se jedná o jistý krok dopředu, protože doposud byl v podcastingu reklamní systém spíše chaotický a musel spoléhat na údaje od tvůrců pořadu. Měření úspěchu se omezovalo na návštěvnost jedinečné URL adresy, užití promo kódů či ohlasu na sociálních sítích.

Prvním zadavatelem, který Streaming Ad Insertion vyzkoušel, byla podle TechCrunch značka Puma. Svou reklamu nasadila do podcastu „Jemele Hill is Unbothered” a úroveň vybavení si reklamy (ad recall) se podle Spotify zvýšila o více než 180 %.

V souvislosti s tak podrobným cílením mohou na straně posluchačů vyvstat obavy o ochranu osobních údajů. Spotify však v tomto směru ujišťuje, že soukromí svých uživatelů bere vážně, už jen kvůli tomu, že centrála sídlí v Evropské unii, kde jsou přísná pravidla GDPR. Těm, kterým se to nebude líbit, si mohou ve svém profilu cílené reklamy navíc zakázat.

Společnost Spotify začala do podcastů mohutně investovat v loňském roce. Za akvizici platforem Parcast, Gimles a Anchor utratila 400 milionů dolarů. Také se dohodla na několikaleté exkluzivní spolupráci s Higher Ground Productions, za níž stojí manželé Michelle a Barack Obamovi. V současnosti obsahuje přes 500 tisíc podcastů, z toho stovky originálních a exkluzivních. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se počet hodin strávených poslechem streamovaných podcastů zvýšil meziročně o 39 %. ​

-stk-