Facebook zakázal spot Aligatora pro údajnou nahotu

středa, 26. února 2020, 15:55 Aktuality, Reklama MediaGuru

Reklamní spot českého výrobce mobilních telefonů Aligator na Facebooku narazil. Sociální síti vadila údajná „příliš velká nahota“.

Zdroj: Repro YT Aligator

Zdroj: Repro YT Aligator

Z důvodu „přílišného zobrazení nahoty“ a „příliš velké plochy odhalené kůže“ odmítl Facebook zveřejnit reklamní spot českého výrobce mobilních telefonů Aligator. Reklama, kterou natočil režisér Pavel Nosek s kameramanem Janem Basetem Střítežským, přitom zobrazuje dívku, jež v županu přejde do vany plné pěny, v níž při focení selfíčka málem dojde k újmě a utopí telefon.

„Jdeme s kůží na trh,“ komentuje situaci Michael Krejčí, spolumajitel značky Aligator, a dodává: „Vždy jsme stáli za svými produkty, ať jsou to mobilní telefony, příslušenství, nebo třeba videospot, a budeme za nimi stát i nadále, Facebookům navzdory.“

Firma se nejdříve domnívala, že se jedná o automatické algoritmické rozhodnutí, ale pracovníci Facebooku zákaz potvrdili. „Reklama nesmí obsahovat fotky nebo video zobrazující nadměrné [množství odhalené] pokožky nebo nahoty,“ stojí ve vyjádření firmy Facebook.

Facebook je při zveřejňování reklamy dosti přísný. Kromě nahoty omezuje také reklamu na produkty pro dospělé. Omezený režim mají i seznamky či internetové lékárny, které ke své propagaci potřebují speciální povolení. Zakázané jsou reklamy na tabák, drogy, nebezpečné doplňky stravy či zbraně. Alkohol je možné propagovat jen se zacílením nad 18 let. To samé platí u hazardních her či loterie a také u předplacených služeb. Kromě toho, co je propagováno, zohledňuje Facebook i způsob komunikace. Sdělení musí být pozitivní a nesmí děsit. Vyloučeny jsou tak přímé narážky na věk, rasu, etnický původ, náboženství, víru, sexuální orientaci, zdravotní postižení, rodinný či finanční stav, záznamy v trestním rejstříku, členství v odborech či jméno osoby.

V českém prostředí není Aligator prvním případem. V minulosti se zákazem potýkaly například konopné lékárny.

-stk-