Šéf ČRo Zavoral dostal odměnu 465 tis. Kč, je nižší o 5 %

čtvrtek, 27. února 2020, 07:55 Aktuality, Rádio MediaGuru

Rada ČRo ve středu rozhodla o odměně generálního ředitele Reného Zavorala za druhé pololetí 2019, odměnu snížila o pět procent.


Výběr rozhlasových koncesionářských poplatků Českým rozhlasem (ČRo) loni vzrostl o 7,2 milionu korun na rekordních 2,094 miliardy korun. Počet evidovaných rozhlasových přijímačů se zvýšil o téměř 8000 na 3,835 milionu. Vyplývá to ze zprávy vedení rozhlasu pro středeční jednání Rady ČRo.

Proti roku 2018 ČRo loni evidoval výrazně nižší přírůstky počtu přijímačů podnikatelských subjektů. Přibylo jich 8500, tedy o 20.000 méně, než v předchozím roce. Hlavními důvody byly skokové úbytky větších podnikatelských subjektů či zpomalení tempa hospodářského růstu.

Koncesionářské poplatky tvoří hlavní příjem veřejnoprávní firmy. Jejich výše je 45 korun měsíčně. Vedení firmy chce v Poslanecké sněmovně iniciovat navýšení poplatku o pět korun a pro další období zajistit jeho navázání na inflaci. Na jaře chce ČRo udělat průzkum, zda by posluchači takové zvýšení akceptovali.

Rada ve středu rozhodla o odměně generálního ředitele Reného Zavorala za druhé pololetí. Odměnu snížila o pět procent kvůli porušení kodexu v případu informování o facce od novinářky Deníku N Petry Procházkové redaktorovi Sputniku Vladimíru Frantovi. Web iRozhlas, který o incidentu informoval, nedal prostor Frantovi. Zavoral tak dostane 456.000 Kč.

Český rozhlas loni hospodařil se ziskem okolo deseti milionů korun při celkových výnosech přibližně 2,3 miliardy Kč. Předloni vykázal zisk 39 milionů Kč. Letos vyrovnaný rozpočet počítá s výnosy a náklady navýšenými o zhruba 21 milionů korun.

-čtk-