Síť Jimmyho Walese roste, už má přes 440 tisíc uživatelů

středa, 19. února 2020, 14:00 Internet & Mobil MediaGuru

Od listopadu loňského roku nasbírala sociální síť WikiTribune Social, za níž stojí spoluzakladatel Wikipedie, více než 440 tisíc uživatelů.

Zdroj: WT.Social

Zdroj: WT.Social

„Právě zažíváme ohromný růst a jsme malý tým. Potřebujeme tvou pomoc.“ Touto větou je na sociální síti WikiTribune, kterou založil spoluzakladatel Wikipedia Jimmy Wales, uvítán každý nový člen komunity. Tři měsíce po startu jich je přes 440 tisíc a každý z nich se může zapojit nejen do komentování a ověřování publikovaného obsahu, ale také do vývoje platformy.

WikiTribune Social, jejíž název je zkracován na WT:Social, byla v novém hávu spuštěna v listopadu loňského roku. První start si prožila již v roce 2017, o rok později se však potácela ve vážných problémech a byla pozastavena z důvodu „vylepšení“. Síť, jež funguje na podobném principu jako Wikipedia, se zaměřuje na zpravodajský obsah a členové komunity zde mohou články sdílet, komentovat, ale také je ověřovat či upravovat zavádějící titulky. V rámci vlastního profilu si mohou vybrat podle svých zájmů tzv. „subwiki“ a rozhodnout se, zda své vlastní osobní příspěvky otevřou komunitě k editaci.

Cílem WT:Social je vnést do světa sociálních médiích platformu bez reklam a algoritmů, a bojovat tak proti dezinformacím. „Sociální média, jež se zaměřují na reklamu, mohou vydělávat jen tím, že udržují své uživatele u klikání – to znamená, že jednotlivé produkty jsou navrženy jako návykové, optimalizované na strávený čas na stránce (na počet zhlédnutých reklam) a obsah je polarizační, nekvalitní, sloužící jako návnada ke klikání,“ vysvětluje ve svém příspěvku na Redditu zakladatel Jimmy Wales. 

Walesovou vizí je vytvořit sociální síť, jejíž životaschopnost nebude postavena na reklamě ani prodeji dat, ale na dobrovolnictví a finančních darech. Podobný přístup není ojedinělý. Například v Německu funguje díky finančním darům žurnalistický projekt Correct!V, crowd-funding zase využívá Kraureporter nebo nizozemský De Correspondent.

Počet uživatelů WT:Social zatím představuje jen zlomek uživatelské báze Facebooku, jež přesáhla hranici dvou miliard. Nicméně i tak se podle Walese jedná o „vzrušující začátek“.

Pokud se bude síť i nadále zvětšovat, stane se navíc zajímavou i pro komunikaci. „Prostor zde vidím především pro segment médií, pro politiku nebo obecně firmy, které chtějí ve společnosti nastavovat nějaké téma, nějaký směr,“ myslí si Vladan Crha, ředitel agentury AMI Digital. Na rozdíl od konkurenčních sítí však nebude WT:Social obsah podmiňovat algoritmy, informace by se tedy neměly lidem zobrazovat podle zaplaceného cílení, ale podle zájmů uživatelů.

Jimmy Wales

Kromě projektu WikiTribune Social stojí Wales také za portálem Fandom (dříve Wikia), který  se zaměřuje na filmy, televizi, video a hry.

Wikipedia, kterou Wales spustil spolu s Larrym Sangerem v roce 2001, představuje mnohojazyčnou online encyklopedii, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolníci z celého světa. Je bezplatná a bez reklam. Svůj název odvozuje od spojení slova wiki (havajsky „rychlý“) a encyklopedie. Zpočátku fungovala jen v angličtině, postupně se přidávaly další jazyky – česká verze odstartovala v květnu roku 2002. Dnes obsahuje přes 48 milionů článků ve 302 jazycích. Registruje 68 tisíc aktivních editorů. Z pohledu návštěvnosti přesahuje hranice 22 miliard page views měsíčně.