Socialbakers: Instagram se dostává před Facebook

čtvrtek, 13. února 2020, 16:30 Internet & Mobil MediaGuru

Top značky mají na Instagramu více fanoušků i interakcí než na Facebooku, ukazuje report společnosti Socialbakers.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Instagram předstihl Facebook, alespoň z pohledu 50 největších značkových profilů. Vyplývá to ze zprávy Social Media Trends Report, který za poslední čtvrtletí uplynulého roku zpracovala digitální platforma Socialbakers.

Na sklonku roku mělo na Instagramu 50 největších profilů z celého světa větší počet fanoušků než na Facebooku. Navíc počet interakcí byl zde 20x vyšší, a to navzdory skutečnosti, že na Facebooku publikovaly značky více příspěvků. „Už nějakou dobu k tomu směřovalo, a nyní se to stalo skutečností. Při pohledu na 50 největších brand profilů, Instagram svým publikem překonal Facebook,“ řekl Yuval Ben-Itzhak, CEO Socialbakers.

Engagement: Překvapující pokles interakcí

„Tento vývoj není překvapující. Co jsme ale v Q4 2019 nečekali, je relativní pokles interakcí u vánočních kampaní. Berme to jako varující signál, že firemní komunikace vyžaduje hlubší pochopení, jaký typ obsahu považuje publikum za přesvědčivý, a toho, jak jim tento obsah správně komunikovat,” dodal Yuval Ben-Itzhak.

I přes veškeré snahy zaujmout své publikum v průběhu vánočních kampaní, relativní interakce na všechny příspěvky jak na Instagramu, tak na Facebooku byly v porovnání se stejným obdobím loni nižší. To platilo i pro nejúspěšnější odvětví na sociálních sítích – fashion, odvětví s nejvíce interakcemi na Instagramu, zaznamenalo pokles o 19,4 % a e-commerce, nejúspěšnější odvětví na Facebooku, pokles o 9,6 %. Firmy by tak měly lépe vybírat příspěvky a obsah, který sdílí, a zaměřit se spíše na kvalitní obsah v menším objemu ke zvýšení interakcí.

Nečekaně úspěšný vývoj lze sledovat v kategorii služby, která oproti Q3 2019 zvýšila interakce o 66,7 %. Na Facebooku se služby umístily na 4. místě s 7,6 % celkových interakcí, v Q3 se nedostaly do nejlepších osmi odvětví. Služby je široká kategorie zahrnující právní a finanční poradenství, ale i kadeřnictví, autooprava, IT, koordinátory akcí či subjekty poskytující rady na hubnutí a zdravý životní styl.

Výdaje do reklamy: Rostou Instagram Stories

Stejně jako v předchozích kvartálech, reklamní výdaje na Instagramu rostou, ale přesto zůstává Facebook Feed s 58,3 % z celkového rozpočtu ve vedení. Instagram Stories pokračují ve svém rychlém růstu a v druhé polovině roku 2019 pokořily hranici 10 % z celkového rozpočtu. Celkově se výdaje do Instagram Stories zvýšily za poslední rok o 40 % a o více než 91 % za posledních 24 měsíců.

Dále rostly výdaje do formátů Instagram Explore a Facebook Marketplace. V prvních pěti měsících od svého vytvoření dosáhl Instagram Explore 1,32 % z celkové rozpočtu. Facebook Marketplace za poslední rok vzrostl z 0.72 % v prosinci 2018 na 1.31 % na konci loňského roku 2019.

Formát: Vertikální videa diváka vtáhnou

Častou otázkou marketérů je, zda diváci preferují spíše horizontální, či vertikální videa. V současné době je zhruba 70 % všech reklamních videí sledovaných značek na Facebooku natáčeno horizontálně. Z dat za poslední loňské čtvrtletí však vychází, že vertikální videa fungují lépe než horizontální videa přes celou obrazovku. U videí kratších 30 sekund byla vertikální videa diváky zhlédnuta do konce v 29,9 %, zatímco horizontální videa pouze z 22,2 %.

Influencer marketing: Roste počet označených příspěvků

Jeden z trendů, který se nezměnil, je význam influencer marketingu. Množství influencerů používajících #ad a jeho lokální jazykové varianty k označení reklamního obsahu vzrostlo v posledních třech měsících loňského roku o 90,5 %.

Demografie: Ženy dominují na sociálních sítích

Na základě dat z reportu tvoří ženy většinu fanoušků sledovaných firemních profilů na obou platformách. Na Instagramu tvořily 58 % a dominovaly ve všech věkových kategoriích. Na Facebooku představují ženy 56,7 %, nepřevažují jen v kategorii od 18 do 24 let, kde je více mužů. Ženy také častěji reagují na firemní obsah a zmiňují značky ve své komunikaci, a to zejména v cílové skupině od 25 do 34 let.

Kompletní Instagram and Facebook Q4 2019 Trends Report s daty a grafy si můžete zdarma stáhnout zde.

-stk-