AKA: Reklamní průmysl může přijít o stovky milionů

pátek, 13. března 2020, 11:40 Reklama, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

AKA na základě bleskového průzkumu mezi svými členy zjistila, že za první týden opatření proti koronaviru jsou ztráty v komunikačním průmyslu na úrovni nižších desítek milionů korun.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Asociace komunikačních agentur (AKA) na základě bleskového průzkumu mezi svými členy zjistila, že za první týden opatření už dopady do komunikačního průmyslu dosáhly nižších desítek milionů korun. Ruší se ochutnávky, prezentace výrobků, firemní akce všeho druhu, aktivity navázané na sponzoring kulturních, sportovních a společenských akcí. AKA sdružuje agentury, které reprezentují přibližně 80 % komunikačního trhu.

Okamžité ztráty zaznamenatelné tento týden jsou u většiny jednotlivých agentur v řádech milionů. „Na straně zadavatelů panuje nejistota. Mnozí už avizovali přehodnocení komunikačních plánů. Pokud situace bude trvat déle než měsíc, ztráty půjdou do stovek miliónů,“ uvedl v tiskovém oznámení AKA její ředitel Marek Hlavica.

Především se ruší aktivační kampaně, komunikace kulturních a sportovních akcí, aktivační marketing, ochutnávky, firemní akce apod. Agentury specializující se na tyto disciplíny hlásí až 90% pokles zakázek. Situace komplikuje i náročnější filmové a televizní produkce. Na druhou stranu ty agentury, které se převážně věnují jiným disciplínám, zatím necítí výrazný pokles.

Ztráty se budou lišit podle zaměření agentur. Aktivační a eventové agentury budou postiženy silně. Tyto ztráty se pak následně promítají k dodavatelům, jako jsou výrobci 3D reklamy, tiskaři, media, AV produkce, grafická a designová studia apod. Obor je typický vysokým počtem OSVČ, pro které okamžitý výpadek příjmu může znamenat fatální problém. Na druhou stranu on-line komunikace může na situaci krátkodobě i profitovat.

Na opatření vlády většina agentur okamžitě zareagovala nastavením přísnějších hygienických opatření. Vstříc vycházejí především vůči rodičům, kteří musejí zajistit denní program dětí, jež teď nechodí do školy nebo do školky. Některé agentury však už nyní upřednostňují práci z domova, pokud je to možné. Také zadavatelé se snaží vyhnout osobnímu styku. Schůzky nahradila komunikace on-line.

Většina agentur hodnotí podle AKA současnou situaci jako přepjatou, která však může nastartovat nebo posílit očekávaný ekonomický pokles dlouhodobějšího rázu. Prozatím většina zaujímá vyčkávací strategii a neplánuje drastické omezování nákladů, najmě personálních.

-mav-