Axocom: Za streaming platí 6 % českých domácností

středa, 4. března 2020, 10:55 Internet & Mobil, TV, Aktuality MediaGuru

V Česku přibývá diváků s předplatným několika televizních služeb najednou, za Evropou ale zaostáváme, vyplývá z dat, která zveřejnila společnost Axocom.

Podíl uživatelů placených streamovacích televizních služeb se za poslední dva roky ztrojnásobil na šest procent domácností. Z nich zhruba pětina využívá dvě nebo více služeb. Před pěti lety neměl v Česku podobnou službu téměř nikdo. Vyplývá to z průzkumu distribuční firmy Axocom.

Streamovací služby za poslední rok zažily boom. Dosavadní dominanci Netflixu a Amazone Prime společně se zavedenou službou HBO Go se snaží změnit nástup novějších služeb, jako jsou například Apple TV+, Disney+ a další.

Nejrozšířenější jsou placené TV služby v USA, kde si 39 procent diváků předplácí dokonce tři a více služeb. Právě tam je nejvíce diváků ochotných platit za obsah. V Evropě je to jeden z pěti, tedy 22 procent dotázaných diváků. Ukazují to data společnosti Ampere Analysis, průzkum byl proveden na vzorku 22 tisíc online diváků.

„Světový trend streamovacích služeb napomáhá celému segmentu placené televize. Jelikož se zejména seriály staly společenskou událostí, přibývá zájemců o kvalitní obsah i v tuzemsku. Navíc díky postupné lokalizaci obsahu bude nadále platících diváků přibývat napříč platformami, tedy nejen u streamovacích služeb," uvedla ředitelka společnosti Axocom Erika Luzsicza.

I tradiční operátoři kvůli popularitě streamovacích služeb upravují a přizpůsobují svoji nabídku a balíčky. Za nárůstem předplatitelů stojí částečně i nedávný přechod vysílacího standardu na DVB-T2.

Zároveň ale platí, že klasické televizi diváci neubývají. Nejčastějšími diváky streamovacích služeb jsou v ČR podle průzkumu zejména ti, kteří nejsou spokojeni s nabídkou tradičních celoplošných TV stanic. „Mnoho z nich ani televizi nevlastní a nelze je tak považovat za tradiční diváky. Jim streamovací služby vyhovují právě pro svůj alternativní program a možnost sledování kdykoliv z počítače a jiných mobilních zařízení," dodala Luzsicza.

Rozšíření placené televize dosahuje stále něco kolem poloviny českých domácností. Největšímu zájmu se stále těší volně dostupné stanice v rámci pozemního vysílání.

-čtk, -mav-