Čeští elfové mapují dezinformace v souvislosti s koronavirem

úterý, 17. března 2020, 11:50 Aktuality, Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Hnutí Čeští elfové, monitorující dezinformace v českém kyberprostoru, analyzuje situaci aktuální pandemie koronaviru.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Občanské hnutí Čeští elfové, které mapuje cizí dezinformační kampaně na českém internetu, přináší přehled dezinformací v souvislosti s právě probíhající pandemií koronaviru COVID-19. „Ruské dezinformační operace tradičně využívají objektivní problémy a krize v cílových zemích k rozbíjení důvěry tamních občanů ve vlastní stát. Často k tomu využívají zcela protikladné konspirační narativy. Nejinak je tomu i v případě aktuální krize epidemie koronaviru COVID-19, kde sjednocujícím prvkem dezinformačních příběhů je oslabení společenské důvěry, kázně a soudružnosti občanů České republiky s jejich politickými představiteli a západními zahraničně-politickými spojenci,“ píší Čeští elfové.

Mezi hlavní dezinformační narativy patří tvrzení, že epidemie má údajně spojitost s potřebou elit na „přeformátování“ světa, že prohnilá EU je úmyslně nečinná a vláda ČR, Česká televize a Český rozhlas jsou obviňovány z umělého vyvolávání paniky. Rovněž se šíří spekulace o spojitosti epidemie COVID-19 s migrací, se zaváděním 5G sítí či jako biologické zbrani vyvinuté na Západě a o jejím šířením spojeneckými vojáky USA při jejich přesunech v rámci vojenských cvičení.

„Je zřejmá časová následnost vzniku těchto dezinformačních narativů nejdříve v ruském informačním prostoru a jejich následné přelití do českého tradičními dezinformačními kanály,“ popisují Čeští elfové a dodávají: „Je však zjednodušující si představovat šíření jako přímou linku, že ruský zdroj otiskne určitou dezinformaci, kterou potom otiskují přes kopírák dezinformátoři v Česku a jiných zemí. Jde spíše o ideové vedení, příklady možných narativů ukazujících určitým směrem, které jsou pak více či méně volnou inspirací pro ,zaběhnuté‘ české dezinformátory standardně šířící prokremelský, protievropský a protidemokratický obsah.“

Dezinformace ohledně koronaviru publikované v ruských zdrojích mají zpravidla jedno až dvoutýdenní náskok oproti ČR jak je vidět v přiloženém výpisu příkladů z ruských a českých zdrojů.

-stk-