ČT spustí od pondělí stanici ČT3, je určena seniorům

středa, 18. března 2020, 16:15 TV, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Česká televize spustí v pondělí 23. března stanici ČT3 - Televizi třetího věku. Je určena seniorům, nabídne výběr ze zlatého televizního fondu.

Foto: Česká televize

Foto: Česká televize

Česká televize zahájí v pondělí 23. března nový program ČT3. Důvodem je především snaha televize pomoci nejohroženější skupině - starším lidem, kteří jsou v této době nuceni zůstávat doma. Stanice má být svým laděním klidnější, vysílat bude denně od 9:00 do 17:25 hodin. Programová nabídka se bude opírat o výběr ze zlatého televizního fondu, tematické magazíny i základní informační servis.

„Chceme v této těžké situaci sloužit další velké skupině našich diváků. Vysíláme už speciální vzdělávací bloky pro školáky a rodiče, a teď se zaměřujeme na nejzranitelnější skupinu populace, která tráví doma nejvíce času,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Prozatím půjde podle jeho slov o provizorní (dočasné) vysílání. „Vzhledem k aktuální mimořádné situaci jsme byli nuceni pozastavit výrobu většiny pořadů, tak můžeme dočasně finanční prostředky směřovat na tento program,“  vysvětlil Dvořák.

Na obrazovku se díky nové stanici pro seniory ČT3 vrátí po 15 letech hlasatelky. Jednotlivé programové bloky uvedou v rolích hlasatelek moderátorky pořadu Sama doma, které i nyní, každý všední den připravují nové díly. V prvním týdnu jimi budou Lucie Křížová, Jana Havrdová nebo Martina Hynková Vrbová, pro kterou to bude zároveň návrat k dřívějšímu povolání. V nabídce se objeví pořady: Eliška a její rod, Rozpaky kuchaře Svatopluka, Dva písaři, O poklad Anežky České, Hovory H po dvaceti letech, Divadélko pod Věží nebo Zajíci v pytli.

ČT3 bude okamžitě dostupná v terestrickém vysílání, na satelitu i kabelovém vysílání. Diváci najdou program pouze v novém standardu DVB-T2.

-mav-