CzechTourism posune kofinancování, připravuje kampaň

úterý, 31. března 2020, 07:35 Marketing, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

CzechTourism posouvá v důsledku pandemie koronaviru systém kofinancování marketingových aktivit. Plánuje imageovou kampaň.

Zdroj: FB CzechTourism

Zdroj: FB CzechTourism

Státní agentura CzechTourism na podporu domácího i příjezdového cestovního ruchu zveřejnila svůj marketingový plán na letošní rok. Jeho největší novinkou měl být nový systém kofinancování komunikačních aktivit, na kterých se měly podílet regiony i podnikatelé. Kvůli pandemii koronaviru, která na cestovní ruch dopadá velmi tvrdě, se však celý plán posouvá na později. Místo toho je v přípravě imageová kampaň, jež má Čechy po uvolnění vládních nařízení podnítit k cestování po republice.

Na letošní rok dala vláda CzechTourismu původně 350 milionů korun. Polovina aktivit financovaných z tohoto rozpočtu měla být dělána „veřejnoprávně“, tedy měly propagovat Českou republiku a její jednotlivé regiony stejným dílem, druhá polovina byla určena na propagaci dle zakoupených balíčků, kdy měla agentura doplatit každé investované koruně z regionu minimálně další korunu. Nicméně nyní kvůli koronaviru se veškeré plány mění.

„Zatím stále nevíme, kdy se zahájí turistická sezóna a kdy se otevřou hranice. To jsou klíčová rozhodnutí, která ovlivní hloubku ekonomických dopadů a samozřejmě i naše aktivity. V Česku je kolem 9,5 tisíc ubytovacích zařízení a přes 21 tisíc restaurací. Dohromady v cestovním ruchu pracuje 240 tisíc lidí. Jsme v denním kontaktu s podnikateli i regiony a připravujeme se na spuštění kampaně. Klíčové je, aby tito podnikatelé dostali šanci na ekonomické přežití. Určitě posuneme celý systém kofinancování služeb CzechTourism na pozdější roky,“ říká na dotaz MediaGuru.cz ředitel CzechTourismu Jan Herget.

Jsme v denním kontaktu s podnikateli i regiony a připravujeme se na spuštění kampaně. Klíčové je, aby tito podnikatelé dostali šanci na ekonomické přežití.

Jan Herget (CzechTourism)

Cílem připravované imageové kampaně, jejíž zastřešujícím tématem mají být hrady a zámky a další klenoty regionů, je vyzvat lidi, aby pomohli domácí ekonomice, místním podnikatelům a naplánovali si dovolenou po Česku. Agentura by se za tímto účelem chtěla spojit s veřejnoprávními médii, Českými drahami a známými osobnostmi.

K podpoře domácího cestovního ruchu slouží také cestovatelský portál Kudyznudy.cz, kde mohou regiony i podnikatelé zdarma publikovat informace o svých službách a akcích. „Na začátku roku jsme připravili ke stažení i mobilní aplikaci. Aktuálně pracujeme na mobilní verzi webu a myslím, že podnikatelé v cestovním ruchu ocení naše nové API. To umožní každému automaticky stahovat velkou část obsahu Kudyznudy. Hoteliéři nebo destinace, tak mohou mít na svých stránkách aktuální informace o akcích a atraktivních místech v okolí téměř bez práce,“ vysvětluje Jan Herget s tím, že dále je v plánu i mediální kampaň v rámci projektu Českého systému kvality služeb, na kterou je alokováno 20 mil. korun.

„Pro většinu českých regionů je domácí cestovní ruch klíčový bez ohledu na koronavirus. Zatím mezi podnikateli a regiony ale panuje shoda, že bychom měli dělat naši práci především v zahraničí, a to i přes to, že jsou aktuálně zavřené hranice. Výsledky letošní kampaně se totiž projeví až za rok. Letošní projekty se zahraničními cestovkami a novináři tak budou klíčové pro nastartování příští sezóny v roce 2021,“ popisuje Jan Herget.

Zatím mezi podnikateli a regiony ale panuje shoda, že bychom měli dělat naši práci především v zahraničí, a to i přes to, že jsou aktuálně zavřené hranice.

Jan Herget (CzechTourism)

Agentura ve spolupráci s Fórem cestovního ruchu již připravila seriál fotografických příspěvků na sociální sítě, ve kterém vyzývá lidi, aby své pobyty nerušili, jen je přesunuli na později. Fotografie představují turistické cíle ve všech 14 krajích a jsou doplněny o český či anglický text.

CzechTourism vybízí v kampani k záchraně turismu

pátek 20. března 2020

Už nyní je jasné, že dopady koronaviru na cestovní ruch budou obrovské. Z informací Fóra cestovního ruchu vyplývá, že je zavřeno 75 % restaurací, 90 % hotelů, 80 % lázeňských zařízení a cestovní kanceláře mají v zahraničí zaplaceno 2,9 mld. korun u dodavatelů na letošní sezónu. Rovněž byly zrušeny všechny kongresy, eventy či jiné společenské a kulturní akce na několik měsíců dopředu.

Podle modelových studií Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) a společnosti Economic Impact připraví sektor restrikce do dubna o 142 miliard korun. Na podporu domácího cestovního ruchu počítá Ministerstvo průmyslu a obchodu s přípravou velkého balíku opatření, která by měla podpořit tuzemské cestovní kanceláře a motivovat lidi cestovat zatím v rámci České republiky.

-stk-