Facebook vylepšuje živé přenosy, přidává nové funkce

úterý, 31. března 2020, 07:30 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Facebook vylepšuje svou službu Facebook Live. Přidává možnost živý přenos jen poslouchat, pro tvůrce má nový nástroj.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V důsledku karanténních opatření proti pandemii koronaviru roste po celém světě zájem o chatovací aplikace i livestream. Podle Facebooku se aktivita na jeho aplikacích WhatsApp a Messenger zvýšila o 50 % a přenos videa v reálném čase na Messengeru o 70 %. Od začátku ledna vzrostl v USA o polovinu také zájem uživatelů o sledování živých přenosů přes Facebook Live. Právě na tuto službu se nyní největší sociální síť soustředí a přináší její vylepšení, a to jak pro uživatele, tak tvůrce videí. 

Běžní uživatelé mohou ve Facebook Live využívat automatické skryté titulky či živý přenos jen poslouchat, a to s nižší datovou kapacitou. Možnost živých přenosů jen v audio verzi nabízí Facebook již od roku 2016, nyní si však každý může vybrat, zda dá přednost pouze poslechu, či se ho bude i sledovat. Jak uvedl server The Social Media Today, poukazuje to i na možný budoucí vývoj vysílání směrem ke stále oblíbenějšímu formátu podcastů. V neposlední řadě jsou živé přenosy přístupné i lidem, kteří nemají na Facebooku svůj osobní účet. 

Pro tvůrce videí vytvořil Facebook nový nástroj s názvem Live Producer, který ulehčuje správu živých přenosů. Kvůli plynulosti mohou správci omezit frekvenci komentářů či vytvořit během vysílání krátký spot k propagaci. Zatím v testovací fázi běží i grafické novinky, s nimiž mohou správci zvýrazňovat či přidávat komentáře diváků přímo do streamu či vytvářet v reálném čase ankety. 

Rovněž Facebook umožňuje tvůrcům přenosů dát do svého vysílání i bezplatná telefonní čísla pro příspěvky na charitativní organizace. V rámci programu Stars si mohou přes livestream vydělávat i hudebníci a další umělci, kteří kvůli koronaviru nemohou vystupovat. 

Facebook zakročil proti dezinformacím o koronaviru

čtvrtek 26. března 2020

-stk-