Facebook zakročil proti dezinformacím o koronaviru

čtvrtek, 26. března 2020, 15:00 Aktuality, Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Proti dezinformacím a hoaxům spojených s pandemií koronaviru bojuje Facebook nejen na své největší síti, ale i na Instagramu, v Messengeru a WhatsAppu.

Zdroj: Facebook

Zdroj: Facebook

Facebook omezuje šíření dezinformací a hoaxů spojených s pandemií koronaviru na všech svých sociálních sítích.  

Na Facebooku a Instagramu jsou odstraňovány ty dezinformace, které mohou vést k bezprostřednímu poškození zdraví. Mizí tak nepravdivá tvrzení o léčbě, dostupnosti služeb nebo ohniscích nákazy. Facebook přitom postupuje v součinnosti s pokyny WHO a dalších zdravotnických organizací. Nedávno tak byly například odstraněny příspěvky tvrdící, že sociální distancování nepřispívá ke zpomalení šíření nákazy. Spolu s tím jsou zakázány i reklamy na produkty „zaručující“ léčbu koronaviru.

V případě dezinformací, které nevedou přímo k fyzické újmě, kam patří například konspirační teorie o původu koronaviru, pokračuje Facebooku ve spolupráci se sítí svých 55 partnerů, kteří kontrolují pravdivost tvrzení v 45 jazycích. Je-li příspěvek shledán jako dezinformační, uvidí ho méně lidí, navíc je označen varovným symbolem.

Na Instagramu jsou navíc mazány profily COVID-19. Redukován bude i obsah spojený s koronavirem v rámci záložky Explore. V chatovacích aplikacích WhatsApp a Messenger přibyly štítky označující předané či řetězové zprávy. Rovněž byl stanoven limit na přeposílání zpráv, aby se snížilo virálnímu šíření. Pomocí strojového učení jsou identifikovány a zakazovány účty, odkud jsou hromadné zprávy posílány.

Pro boj s dezinformacemi navíc vypsal Facebook nový grantový program ve výši jednoho milionu dolarů. Finančně chce podpořit i organizace, které se dezinformacemi zabývají na WhatsAppu. 

Kromě boje s dezinformacemi Facebook začal zobrazovat edukační příspěvky s informacemi od WHO či národních zdravotnických institucí. V České republice se tak mohou uživatelé Facebooku setkat například se zprávami od Ministerstva zdravotnictví. V nejvíce postižených zemích se tyto zprávy objevují i na Instagramu. Světová zdravotnická organizace a další zdravotnické autority navíc získaly od Facebooku neomezené množství reklam, přes které mohou oslovovat uživatele. 

Na WhatsAppu se mohou lidé přihlásit ke zprávám od WHO, která na denní bázi posílá  aktuální čísla o nákaze i tipy k prevenci. V některých zemích (například ve Velké Británii, Indii, Indonésii, Izraeli nebo Jižní Africe) mohou tyto zprávy rozesílat i tamní resorty zdravotnictví. Jen za minulý týden bylo rozesláno tímto způsobem více než 100 milionů zpráv. Podobně spolupracuje se státními institucemi i aplikace Messenger, kterou ke komunikaci s veřejností využívají ministerstva například v Argentině nebo Pákistánu.

-stk-