Newton zajišťuje vysílání televize Beey pro neslyšící

čtvrtek, 19. března 2020, 17:30 Aktuality, TV, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Sluchově postižení mohou využívat nový zdroj aktuálních informací díky titulkované Televizi Beey.

Zdroj: Newton Technologies

Zdroj: Newton Technologies

Sluchově postižení mohou využívat nový zdroj aktuálních informací díky titulkované Televizi Beey. Běží zdarma na internetu, vysílání ve spolupráci s Českou unií neslyšících zajišťuje společnost Newton Technologies

Na stránkách televize jsou k dispozici desítky zpravodajských relací z televizí, důležitá mimořádná vysílání, ale i videa populárních osobností. Všechna videa jsou opatřená titulky. Sluchově postižení tak mohou sledovat i zdroje, které jsou pro ně bez titulků nepoužitelné.

„Na titulkování videí jsme nasadili náš systém pro automatický převod řeči do textu. Pokud je video kvalitní, vše probíhá automaticky a byli bychom schopni titulkovat stovky pořadů denně, ale u nekvalitních nahrávek musí naši editoři automatický text opravovat, a to nás zatím limituje,“ popisuje zázemí nové služby ředitel Newton Technologies Petr Herian.

Firma poskytne přístup k automatickému titulkování dočasně zdarma pro všechny, kdo vytvářejí videa. Díky tomu jsou takto k dispozici videa internetové televize DVTV a dalších médií. Titulky už u svých videí používají například konzultant a spisovatel Petr Ludwig nebo popularizátor nových technologií Petr Mára.

-mav-