Přelaďování televizního vysílání na DVB-T2 se odkládá

pondělí, 16. března 2020, 19:35 Aktuality, TV MediaGuru

České Radiokomunikace pozastavují finální přelaďování na DVB-T2, nechtějí teď lidi zatěžovat se změnou vysílání.

Do konce března nedojde k žádnému dalšímu vypínání DVB-T vysílání, dohodly se na tom České Radiokomunikace (CRA) s dalšími dotčenými institucemi a televizními stanicemi.

Změna se týká všech termínů plánovaného vypínání stávajícího vysílání DVB-T a přelaďování přechodové sítě DVB-T2 na finální kmitočty.

K vypínání na vysílačích Cheb a Jáchymov v pondělí v noci na úterý nedojde a nebude ani přeladěno na finální DVB-T2. Stejně tak nebude vypnuto vysílání programů České televize na DVB-T vysílačích České Budějovice a Vimperk (plánováno na 19.3.) a na vysílačích na jižní Moravě (plánováno na 31.3.). Vypnuto nebude ani vysílání multiplexu 2 v pondělí 23. března v Ústí nad Labem a v Chomutově.

„Televizní vysílání je nyní primárním kanálem přenosu informací v reálném čase, pozemní vysílání má na rozdíl od všech ostatních platforem povinnost zajistit přenos vysílání co největšímu počtu lidí a nebudeme tuto situaci komplikovat nutností přeladění. Lidé musí myslet především na ochranu svého zdraví,“ uvedl Vít Vážan, generální ředitel CRA. „Rušíme proto všechny termíny vypínání stávajícího vysílání až do konce března. O nových datech jednáme s ČTÚ a MPO, je to i otázka mezinárodní koordinace kmitočtů. Jakmile budeme mít harmonogram doladěný, budeme o něm neprodleně informovat,“ dodal.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 60 % domácností. Většina diváků (90 %) již potřebné informace o změnách v televizním vysílání má.

-mav-