Přepíše nárůst na Seznam.cz poměry české display reklamy?

čtvrtek, 26. března 2020, 11:30 Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Díky citelnému nárůstu zobrazených stránek má teď Seznam.cz možnost přepsat poměry české display reklamy, myslí si Pavel Pastor.

Vývoj počtu page views na českém internetu (únor-březen 2020), zdroj: NetMonitor

Vývoj počtu page views na českém internetu (únor-březen 2020), zdroj: NetMonitor

Mediálním tématem současných dnů je pochopitelně koronavirová nemoc Covid19. V samotném zápalu řešení provozních potíží jsme ale skoro zapomněli podívat se na to, co se děje s reklamním online prostorem (inventory) v České republice.

Samotného mě mrzí, že jsem se nepodíval o pár dní dřív na dostupná online data měření českého internetu, ale to, co jsem viděl, mě víc než zarazilo. Že dojde k navýšení návštěvnosti zpravodajství, se dalo očekávat. Stejně tak to, že se zvýší počet zobrazení na relaci. Ale to, že Seznam.cz vyroste v některých dnech až na téměř dvojnásobek, je velké překvapení. Ano, jsou tady i další skokani, jako Economie se svým zpravodajským webem Aktuálně. V tomto případě ale celkový dopad na trh nebude tak zásadní.

Vycházím z dat jednotného měření českého internetu Gemius Audience. Pracuji s metrikou zobrazených stránek, protože ty jsou z pohledu nákupu display reklamy nejdůležitější. Pokud si spočítáme průměrné umístění bannerových ploch na 5+, dostáváme se jak v procentech, tak v absolutnímu nárůstu prostoru k až astronomickému vlivu na český trh bannerové reklamy. Na výkyvy jsme v médiích zvyklí, přináší je například sportovní události – MS v hokeji nebo olympiáda. Ale s takto výrazným výkyvem jsem se zatím ještě nesetkal.

Přestože k dispozici ještě nemáme data za celý měsíc, nějaký trend už lze vyčíst z grafu výše. Pro srovnání používám stejné dny v týdnu v jiných měsících. Vybral jsem úterý 25.2.2020 a úterý 24.3.2020. Poté jsem porovnal TOP 11 skokanů podle počtu zobrazení stránek. Jedenáct jich je z toho důvodu, že sedm z nich je možné nakoupit od jednoho obchodníka ze Seznam.cz. Zarážející je ale pokles iDnes.cz, který se opakuje i v dalších dnech.

Tabulka se základními výsledky je uvedena níže:

Page views, úterý 25.2. 2020 a úterý 24.3. 2020, zdroj: SPIR-NetMonitor-Gemius

Page views, úterý 25.2. 2020 a úterý 24.3. 2020, zdroj: SPIR-NetMonitor-Gemius

Mám obavu, aby nějakými unáhlenými kroky nedošlo z dlouhodobého hlediska ještě k většímu posílení duopolu Googlu a Facebooku.

Pavel Pastor

Primárně mi teď ale nejde o rozbor návštěvnosti internetu, ale na místě je závažná obchodní otázka. Co management s touto situací udělá? Seznam má nyní v ruce – nutno podotknout, že Google a Facebook asi také – extrémní převis poptávky nad nabídkou, a to v období, kdy se očekává pokles ekonomiky. Na rozdíl od Googlu a Facebooku má teď Seznam.cz v ruce bianko šek na přepsání poměrů české display reklamy.

Osobně doufám, že toho využije s rozumem a dlouhodobým upevněním si pozice právě proti duopolu, který nezadržitelně pronikl do mediaplánů všech online oddělení v České republice. Byl bych velmi rád, kdyby Seznam.cz této šance využil moudře, a ne třeba tak, že se bude snažit vytěžit z nastalé situace na úkor ostatních subjektů na trhu, tedy ostatních mediálních domů a agentur. Neznám recept, ani výhled, ale mám jen obavu, aby nějakými unáhlenými kroky nedošlo z dlouhodobého hlediska právě ještě k většímu posílení onoho duopolu.

Autor textu: Pavel Pastor, zakladatel CerebroAd

Původní text je k dispozici na LinkedIn profilu autora, zde publikováno s jeho svolením. Redakčně upraveno.