Stada kupuje Walmark, značky na trhu zůstanou

čtvrtek, 5. března 2020, 18:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Německá farmaceutická skupina Stada kupuje společnost Walmark. Nový vlastník hodlá investovat do rozvoje a inovací.

Zdroj: FB Walmark

Zdroj: FB Walmark

Společnost Walmark, specializující se na doplňky stravy a vitamíny, se stala 4. března součástí německé farmaceutické skupiny Stada. „Jedním z důvodů, proč jsme se k akvizici rozhodli, je náš záměr stát se silným hráčem ve střední a východní Evropě. Walmark má navíc silný potenciál růstu a Stada mu v tom může pomoci. S Walmarkem kupujeme i jeho výrobní závod v Třinci se skvělými standardy, kam plánujeme převést výrobu i z jiných zemí,“ vysvětluje Peter Goldschmidt, generální ředitel farmaceutické skupiny Stada. Hodnota akvizice dosahuje trojciferné částky v řádu milionů eur.

Walmark má přímé zastoupení v devíti zemích Evropské unie, včetně České republiky, a své výrobky prodává ve více než 40 zemích. Do jejího portfolia patří značky Walmark, Proenzi, Biopron, Prostenal, Urinal, Beliema, Sinulan nebo Marťánci. „Po akvizici společnosti Walmark se Stada v České republice okamžitě stane jednou ze tří nejlepších společností ve svém odvětví. Kromě toho má výrobní závod v Třinci všechny předpoklady k tomu, aby se stal centrem excelence Stada pro doplňky stravy,“ popisuje Tomáš Mihál, generální ředitel českého zastoupení společnosti Stada Pharma.

Zatímco třinecký výrobní závod zůstane legislativně pod hlavičkou Walmarku, marketing a obchod se přesune pod nového vlastníka. Značky Walmark i jednotlivých produktů zůstanou zachovány tak, jak je zákazníci znají. „Klademe velký důraz na investice, z nichž většina směřuje do vývoje nových produktů. Jen loni jsme měli interně ve vývoji zhruba 200 výrobků a uzavřeli přes 50 smluv na licence a spolupráci,“ dodává Peter Goldschmidt s tím, že cílem Stady je stát se v oblasti volně prodejných výrobků pro péči o zdraví a generických léků evropským lídrem.

Do třineckého výrobního závodu hodlá Stada přesunout nejprve své balicí kapacity z jiných trhů. Uvažuje však i o rozšíření výroby v jiných oblastech. Možná je rovněž expanze produktů Walmark na nové trhy.

Stada, jež byla založena v roce 1895, je přítomna ve 120 zemích světa. Jen v regionu střední a východní Evropy, včetně Ruska, zaměstnává přes 6 tisíc zaměstnanců a provozuje 10 výrobních závodů. Celosvětově má přes 12 tisíc zaměstnanců. Za finanční rok 2018 dosáhla skupina čistých tržeb ve výši 2 330,8 milionu eur a EBITDA ve výši 503,5 milionu EUR. Za loňský rok by měla být čísla ještě lepší, za prvních devět měsíců 2019 vzrostl obrat o 8 %. Walmark nepředstavuje jedinou akvizici skupiny v nedávné době. Na Ukrajině koupila firmu Biopharma, v Rusku investovala do společnosti Takeda.

-stk-