Česká filharmonie má nový vizuální styl od Najbrta

středa, 15. dubna 2020, 13:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Dlouhodobě nepoužívanou institucionální oranžovou ve vizuálním stylu nahrazuje tmavě modrá.

Zdroj: Česká filharmonie

Zdroj: Česká filharmonie

Do 125. sezony vstupuje Česká filharmonie s mírně redesignovaným logem i novým vizuálním stylem, které vytvořilo Studio Najbrt. Zatímco v předchozích pěti letech bylo jádrem grafické komunikace orchestru Rudolfinum, klíčem k vizuálnímu stylu jubilejní sezony i čtyř sezon následujících je budova pro 21. století, jejíž ideální podoba i místo se hledají.

Grafický styl zachovává obdélník s informacemi, který se stal během posledních pěti let charakteristickým prvkem vizuální komunikace České filharmonie. Formát lze podle autorů snadno využít pro fotografie a v kombinaci s písmem Baskerville, soudobě interpretovaným českými typografy Františkem Štormem a Otakarem Karlasem. Obdélník doplňuje linka rámu umožňující identifikaci v šíři použití od plakátů až po webové stránky České filharmonie. Dlouhodobě nepoužívanou institucionální oranžovou ve vizuálním stylu nahrazuje tmavě modrá. Má vyjadřovat nadčasovost, tradici a důstojnost, ale i naději do budoucna.

Koncept nového grafického stylu, jehož autory jsou spolu s Alešem Najbrtem Michal Nanoru, Marek Pistora a Zdeněk Trinkewitz, v sobě skrývá i obrazný požadavek a pátrání po ideální podobě pražského koncertního sálu světových parametrů. „Česká filharmonie dnes hraje ve špičkových, nejznámějších světových síních, a i v Praze by bylo na místě, aby mohla svou intenzitu rozehrát na scéně odpovídající možnostem dnešní technologie a architektury,“ uvedl Aleš Najbrt.

Redesignem prošlo logo, které nově používá písmo Baskerville Original Pro. Jeho základní varianta byla rozvedena do systému pro všechny produkty a aktivity České filharmonie v češtině i v angličtině.  

Výběrové řízení na nový vizuální styl České filharmonie bylo vyhlášeno 11. října 2019. Do soutěže se přihlásilo deset zájemců, z nichž tři byli vyřazeni pro nesplnění podmínek. Ze zbývajících sedmi návrhů pak komise složená z nezávislých odborníků i zástupců České filharmonie vybrala Studio Najbrt.

-mav-