Efko kromě Igráčka s rouškou vyrábí ochranné štíty

pátek, 17. dubna 2020, 07:40 Aktuality, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Efko zareagovalo na propad prodejů hraček a her a aby zajistilo práci pro své zaměstnance, pustilo se do výroby ochranných štítů.

Efko vyrobí až 3 tisíce štítů denně, o Igráčky s rouškou je enormní zájem, zdroj: Efko - Karton

Efko vyrobí až 3 tisíce štítů denně, o Igráčky s rouškou je enormní zájem, zdroj: Efko - Karton

Firma Efko – Karton, český výrobce hraček, společenských her a Igráčka se pustila do výroby nedostatkových ochranných štítů. Po březnovém uzavření kamenných prodejen totiž zaznamenali výrazný propad tržeb. „Naše tržby jdou z více než 80 % přes kamenné obchody, takže v samotných hračkách máme nyní propad určitě 70 %," uvádí Miroslav Kotík, majitel Efko s tím, že pokud by firma nezačala okamžitě reagovat, může být současné dění fatální, jak pro léta budovaný český podnik, tak  zejména pro více než padesátku jeho zaměstnanců. 

V rámci akce „Pomáhej s Igráčkem“ firma dodává chybějící ochranné fólie dobrovolníkům, kteří na svých 3D tiskárnách připravují ostatní části ochranných štítů. Výroba 3D technologie je ale velmi pomalá, a proto se v Efko rozhodli zkonstruovat vlastní funkční vzor kompletního celo-obličejového štítu, který bude možné vyrábět sériově a za nízkou cenu.

Za tři dny od rozhodnutí vznikl prototyp. Do týdne od úterý 7. dubna byla zahájena výroba prvních štítů s produkcí až 3 tisíc kusů denně. Cena výrobku byla nastavena tak, aby pro firmu nebyla ztrátová a zajistila práci všem zaměstnancům. Celo-obličejové ochranné štíty lze zakoupit na www.efko.cz v baleních po 5/10/25/50 ks, přičemž největší balení přináší i nejvýhodnější cenu – 22,30 Kč s DPH za jeden kompletní štít.

Štíty našly okamžité využití, jak ve zdravotnictví, tak v maloobchodě, zdroj: Efko - karton

Štíty našly okamžité využití, jak ve zdravotnictví, tak v maloobchodě, zdroj: Efko - karton

První dodávku realizovali pro Kraj Vysočina. Dále se ozývají zájemci z různých oborů, jak ze sociálních zařízení, klinik, maloobchodů, ale předzásobují se jimi i pracovníci služeb, jako například kadeřníci a podobně.

„Tato krize ukazuje, že mám kolem sebe šikovné kolegy, kteří se dokáží do práce pořádně zakousnout a v rekordně krátkém čase umí vytvořit věci, které mají smysl. Věřím v to, že bude-li táhnout celá společnost spolu za jeden provaz, máme šanci, vyváznout z této, ale i dalších krizí se vztyčenou hlavou a doufejme i silnější,“ uvádí Miroslav Kotík. Firma podle něj začíná uvažovat o pokračování ve výrobě i po odeznění koronavirové nákazy.

Igráček jde do prodeje ve variantě s rouškou, výtěžek pomůže

pondělí 30. března 2020

Firma navíc vytvořila limitovanou edici figurek s rouškou, kdy z každé figurky putuje 15 Kč na pořízení ochranných pomůcek pro zdravotníky a záchranné složky. Za prvních 10 dní prodeje lidé přispěli nákupem postaviček přes 200 tisíc Kč. „Zájem nás překvapil až pětinásobně, vyrábíme tedy Igráčky s rouškou dál," dodává Kotík. 

-zue-