Hollandia: Očekáváme pokles mlékárenského trhu o pět procent

čtvrtek, 9. dubna 2020, 11:40 Retail, Koronavirus na jaře 2020

„Plánujeme uvést novou produktovou řadu, která bude úplně mimo segment jogurtů," říká mimo jiné Jan Škoda, marketingový manažer Hollandie.

Jan Škoda, zdroj: Hollandia

Jan Škoda, zdroj: Hollandia

Společnost Hollandia, výrobce mléčných produktů, nemusela zatím během koronavirové epidemie omezovat objem výroby. Pohyb zboží v rámci republiky i států, kam výrobky vyváží, funguje relativně dobře. „Pokud v následujících týdnech nedojde k výraznějšímu rozvolňování opatření, očekáváme v rámci mlékárenského trhu pokles zhruba o 5 procent,“ říká Jan Škoda, marketingový manažer Hollandie. 

České domácnosti se začaly více předzásobovat, především trvanlivými potravinami. Pozorujete v posledních týdnech zvýšený zájem i o vaše výrobky?

Ano, vnímáme změnu chování populace, zejména v prvním týdnu zavádění vládních opatření byl trend většího předzásobování patrný. Změny pozorujeme i v nákupním rozhodování. Zvýšil se zájem o retail balení, cítíme naopak mírný propad v gastro baleních. Lidé v současnosti vnímají jogurt jako jednu ze zdravých potravin, která pomáhá budovat imunitu. V našich prodejích v tuto chvíli stále vede Selský jogurt bílý a Selský jogurt s příchutí jahody a borůvky.

Přistoupili jste k nějakým opatřením v souvislosti s koronavirem?

Neustále zvládáme zpracovat přes 120 tun mléka denně, abychom mohli standardně zásobovat naše obchodní partnery. Výrazně jsme se však věnovali preventivním opatřením v souladu s vládními opatřeními. Kromě standardních věcí v rámci certifikace IFS a HACCP, jako je dezinfekce rukou, prostředí či pracovních prostředků jsme zaměstnance rozvážející mléko a přijímající zboží od dodavatelů již v první polovině března vybavili respirátory třídy FFP2 nebo FPP3. Osobní styk v rámci porad či obchodních jednání jsme pak do odvolání omezili, abychom ho minimalizovali jen na nezbytně nutné případy.

Hollandia má celkem 9 druhů výrobků, nejprodávanějším je Selský jogurt bílý 500 g, zdroj: Hollandia

Hollandia má celkem 9 druhů výrobků, nejprodávanějším je Selský jogurt bílý 500 g, zdroj: Hollandia

Jak vidíte vývoj v letošním roce? Jaké dopady bude mít krize na váš sektor?

Samozřejmě doufáme, že se situace brzy zlepší a všechna zavedená opatření, která v podstatě zastavila ekonomiku, bude možné postupně rozvolňovat. Objem výroby jsme nijak neomezovali, pohyb zboží navíc v rámci republiky i států, kam výrobky vyvážíme, funguje stále relativně dobře. Pokud v následujících týden nedojde k výraznějšímu rozvolňování opatření, očekáváme v rámci mlékárenského trhu pokles zhruba o 5 procent.

Loni v únoru jste šli poprvé s kampaní do televize a následně jste kampaň znovu nasadili v srpnu. Přineslo to zvýšení povědomí o značce nebo jste cílili jen na nárůst prodejů?

Ano, povědomí o značce se nám zvýšilo z 89 na 91 procent. Pro letošek proto chystáme další dvě vlny televizní kampaně. Vnímáme to jako krok správným směrem, vloni jsme již po prvním měsíci kampaně zaznamenali mírný nárůst prodejů. Kampaň v televizi nám pomohla oslovit nejen širší spektrum populace, ale zvýšila také povědomí o značce a podpořila stabilní růst Hollandie.

Jakým tématům se bude letošní televizní kampaň věnovat?

Na přelomu ledna a února jsme propagovali bio selské jogurty a na červen plánujeme obecnou brandovou kampaň, která je předpříparavou na uvedení nové produktové řady v září. Chceme tak oddělit značku Hollandia od selských jogurtů, které jsou s ní úzce spojeny, abychom vytvořili prostor pro úplně novou řadu produktů.

Hollandia jde poprvé s kampaní do televize

čtvrtek 31. ledna 2019

O jaké produkty půjde?

Včas se pochlubíme, zatím ale ještě nepřišel ten správný čas cokoli sdělovat. Plánujeme uvést novou produktovou řadu, která bude úplně mimo segment jogurtů, tím pádem bude zaměřená i na nové zákaznické portfolio. 

Na jaká média se kromě televize letos soustředíte? Neplánujete se spojit s nějakým influencerem?

Tradičně jsme v televizi, online, využíváme rádio a doplňkově OOH. Žádného influencera jako tvář značky nemáme a pro letošní rok ani nic podobného neplánujeme.

Produkujete také hodně pod privátními značkami pro řetězce. Kolik procent z celkové produkce tato výroba tvoří?

Je to zhruba 30 procent.

Hollandia Club má téměř 30 tisíc členů a nyní pro ně připravujeme speciální akci, ve spolupráci s Českou poštou budeme všem českým členům zasílat roušku.

Jan Škoda, marketingový manažer Hollandia

Jak se prodávají výrobky jogurtové Smoothie Balance a Bio Bifi, které akcentují aktuální trend zdravého životního stylu?

Smoothie Balance jsme launchovali před dvěma lety a je to spíše taková svačinová záležitost. Obsahuje často netradiční chutě jako špenát, červená řepa, zázvor, dýně, konopné semínko, nebo různé super food a našlo si dobře pozici na trhu. U Bifi drinku, tak je to evolučně již čtvrtá generace, naposledy, když jsme měnili design kelímků, tak jsme odebrali převlečné plastové víčko, kterým jsme ušetřili 27 % hmotnosti obalu a nahradili jsme ho tzv. smart lids, které má navíc „picí kapku“. Vím, že se teď v souvislosti s koronavirem o ekologii a udržitelnosti moc nemluví, ale my to hodně řešíme. A je to pro nás dlouhodobý cíl, máme vlastní bio farmy, a to je ten argument, proč jsou tyto výrobky o 20 % dražší, protože se jedná o produkty ekologického zemědělství, podporující udržitelnost, a také o to, jak se chováte ke zvířatům a půdě. 

Máte nějaký produkt cílený vyloženě na děti? Jak to vypadá s řadou Pan Bůůů, která není v obchodech moc vidět.

Počátkem roku jsme ukončili výroby dětské řady Pan Bůůů. Tento dětský bezlaktózový jogurt s redukovaným obsahem cukru se nám nepodařilo etablovat na trhu. Rámcově lze také do této kategorie zařadit naši Zmrzku, se kterou se z části snažíme cílit i na děti. Odráží se to i v prodejích, kdy pozorujeme, že rodiče naše zmrzliny často kupují právě svým ratolestem. Často je přitom zaujme už samotný hravý název.

Zmrzliny prodává Hollandia tři roky a letos přidá tři nové příchutě, zdroj: Hollandia

Zmrzliny prodává Hollandia tři roky a letos přidá tři nové příchutě, zdroj: Hollandia

Plánujete letos novinky v segmentu zmrzlin?

Současné portfolio má sedm položek a pokrytí budujeme čím dál více. Letos portfolio posílí o dvě nové chutě s ovocným sorbetem, mango a malinou. Dále budeme od poloviny června nabízet rodinné balení s příchutí brownie. Se zmrzlinou jsme začali před třemi lety a obecně se snažíme ji nabízet ve všech obchodech, kde jsou i naše jogurty. Samotná Zmrzka přitom vznikla tak, že jsme chtěli oslovit další cílovou skupinu. Z Google Trends nám přitom vyplynulo, že nechat zmrznout jogurt by mohlo fungovat. Rok jsme pak vybírali nejlepší belgickou čokoládu a vyplatilo se, už máme i verze s ovocným sorbetem. Komunikaci určitě posílíme s blížícím se létem.

Kolik máte aktuálně členů ve vašem Hollandia Clubu a chystáte nějakou akci pro letošní rok?

Ano, Hollandia Club stále funguje a získává nové členy, aktuálně jich je téměř 30 tisíc. Pro naše nejvěrnější zákazníky přitom v tuto chvíli připravujeme speciální akci –  ve spolupráci s Českou poštou budeme všem českým členům zasílat roušku. Chceme jim touto cestou poděkovat, že nás mimo jiné i v této době podporují a preferují v obchodech naše výroky. Kromě toho jsme v dubnu členům Hollandia Clubu také poskytli slevu 30 procent na všechny dárky v katalogu. Na selských borůvkových jogurtech navíc nyní najdou i body do Clubu navíc.

Vaše výrobky vyvážíte také do zahraničí. Kam a o jaké výrobky se jedná?

V současnosti vyvážíme naše brandové výrobky na Slovensko, jehož podíl je nejvyšší. Dále pak do Polska a v menší míře i do Německa. Vyvážíme mix všech produktů, záleží na poptávce.

Jan Škoda, marketingový manažer Hollandia

Jan Škoda je prvním marketingovým manažerem v historii společnosti Hollandia, nastoupil roku 2015 a na této pozici začal působit ihned po skončení VŠ. V současnosti zastává i pozici CMO v HOPI Holding, který má pod sebou již 12 značek v 6 zemích.

Společnost Hollandia stejně jako Farma Otročín spadá pod HOPI Holding. Hollandia vyrábí pouze středně tučné jogurty a jogurtové nápoje (+ zmrzka). Celkem má v portfoliu devět různých produktů. Jogurty vyrábí od roku 1991. Na bio farmě chovají několik set krav, jejichž mléko Hollandia při výrobě používá. Obrat Hollandie za loňský rok byl 900 milionů Kč.