Koncem dubna otevřou elektra, nabídnou nový sortiment

pátek, 24. dubna 2020, 12:05 Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

V pondělí 27. dubna otevře velká část prodejen elektro, zákazníkům nabídnou i nové zboží, které dřív v sortimentu neměly, třeba ochranné prostředky nebo potraviny.

Prodejny se spotřební elektronikou otevírají po více než měsíci, zdroj: Datart, Electro World a Planeo Elektro

Prodejny se spotřební elektronikou otevírají po více než měsíci, zdroj: Datart, Electro World a Planeo Elektro

Po nucené, více než měsíční přestávce, otevřou v pondělí 27. dubna kromě jiných i prodejny se spotřební elektronikou. Větší sítě jako Datart, Planeo Elektro nebo Electro World otevřou v této první vlně část prodejen do 2500 m², pokud nesídlí v obchodních centrech nad 5 tisíc m², ty zbývající větší a v obchodních centrech přijdou na řadu v druhé vlně 11. května.

Datart otevře padesát poboček z celkových více než 100. „V pondělí otevřeme padesát prodejen po celé republice, z toho pět prodejen v Praze, čtyři prodejny v Brně, “ uvádí Eva Kočicová, tisková mluvčí Datart. Planeo Elektro otevře většinu, tedy téměř devadesát svých prodejen. A Electro World deset, tedy více než polovinu. „Chystáme se v omezeném režimu otevřít 10 z celkového počtu 19 kamenných prodejen,“ říká Tomáš Kovářík, Marketing & Service Manager Electro World.

Planeo Elektro si připravilo speciální slevovou akci Black Friday, zdroj: Planeo Elektro, Jan Přerovský

Planeo Elektro si připravilo speciální slevovou akci Black Friday, zdroj: Planeo Elektro, Jan Přerovský

Slevové akce jen někde

Planeo Elektro si připravilo speciální slevovou akci Black Friday s platností od 27. dubna do 10. května. Zákazníci se o ní více dozvědí v tištěných letácích distribuovaných do 4 milionů českých domácností. Řetězec plánuje online bannerovou kampaň, newsletter a informovat o akci bude i na sociálních sítích

Datart nebo Electro World žádné speciální akce neplánují. Datart bude komunikovat otevření jednotlivých prodejen jen regionálně. „Vzhledem k tomu, že nelze jednoznačně predikovat zájem ze strany zákazníků, a chceme, aby znovuotevření našich prodejen proběhlo bez potíží, a nedošlo k ohrožení jejich zdraví a komfortu, tak nechystáme žádný typ opening promoakce,“ říká za Electro World Tomáš Kovářík.

Všichni přidávají ochranné pomůcky a dezinfekce, Datart i herní produkty, v posledním měsící zájem vzrostl sedminásobně, zdroj: Datart

Všichni přidávají ochranné pomůcky a dezinfekce, Datart i herní produkty, v posledním měsící zájem vzrostl sedminásobně, zdroj: Datart

Nové zboží v sortimentu

Zákazníci ale najdou v elektro prodejnách i zboží, které tu před epidemií k dostání nebylo. Datart rozšiřuje nabídku herních produktů. „Prodeje herních konzolí se letos, v porovnání s loňským rokem, zvýšily více než dvojnásobně. V posledním měsíci dokonce téměř sedminásobně. Herní zónu tedy stále rozšiřujeme," říká Eva Kočicová s tím, že také rozšířili nabídku čisticích a dezinfekčních přípravků na údržbu elektroniky a domácích spotřebičů. 

Podobně v Planeo Elektro budou mít nově v nabídce všechny ochranné prostředky, tedy roušky pro děti a dospělé, respirátory FFP2 a dezinfekční gely v balení od 30 do 300 ml. V Electro Worldu také přidali do nabídky ochranné pomůcky, dezinfekce a dokonce několik druhů trvanlivých potravin. Jedná se o bio a bezlepkové potraviny, mouky, másla, oleje, dochucovadla, doplňky stravy, nápoje, šťávy, ořechy, semínka a suché plody. „V rámci jednotlivých kategorií, se zatím jedná vždy jen o pár produktů. Vzhledem k tomu, že tento typ nabízeného zboží je pro nás úplně nový, tak chceme zjistit reakci zákazníků na její dostupnost v našich obchodech a ověřit si jejich zájem o tento konkrétní typ produktů," dodává k novince Tomáš Kovářík.

Konečně i reklamace

Zbývající zavřené prodejny budou dál fungovat jako výdejny. Nově v nich však od pondělí bude možné přijímat zboží k reklamaci. „Jedním z nejtěžších faktorů bylo nemožné vyřízení reklamací, což jsme ve zpětných vazbách vnímali asi nejvíce negativně,“ říká Kovářík. Možnost nakoupit jen online přinesl zvýšené prodeje přes e-shopy. Například v Electro Worldu zaznamenávají nárůst obratu a počet objednávek přes e-shop v desítkách procent, především domácích spotřebičů, notebooků, herních konzolí a televizorů.

Všechny řetězce chystají i řadu bezpečnostních opatření směrem k zákazníkům i zaměstnancům, budou vybaveny dezinfekčními prostředky i jednorázovými rukavicemi, pravidelně budou dezinfikovat prodejny. V Planeo Elektro budou informace o doporučeném chování sdělovat v pravidelných intervalech přehrávaným audio spotem, přes bannery na TV obrazovkách i prostřednictvím informačních plakátů. V Datartu plánují umístit u pokladen nebo reklamací plexiskla.

-zue-