Výzkum: Situaci podle Čechů zvládá z politiků nejlépe Prymula

pátek, 3. dubna 2020, 12:20 Aktuality, Výzkum, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Nová data výzkumu National Pandemic Alarm ukazují, že z politiků Češi nejlépe hodnotí Romana Prymulu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Z dalšího výzkumu v rámci projektu National Pandemic Alarm, který realizují European National Panels a který monitoruje nálady a postoje společnosti v období pandemie koronaviru, vyplývá, že ke zvládnutí situace podle Čechů nejlépe přispívá Roman Prymula. V těsném závěsu za Romanem Prymulou je Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš je třetí. Naopak nejhůře je hodnocen prezident Miloš Zeman.

Romana Prymulu a místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka hodnotí nejlépe lidé s vysokoškolským vzděláním a Pražáci. Premiér Andrej Babiš je hodnocen lépe mezi lidmi nad 60 let a lidmi bez maturity.

Zdroj: National Pandemic Alarm

Zdroj: National Pandemic Alarm

Pokud jde o zajištění pomůcek (roušek, ochranných obleků, plicních ventilátorů aj.), považuje reakci vlády za adekvátní polovina dotázaných. Naopak 47 % se domnívá, že vláda situaci podcenila a nezareagovala včas. Jen 2 % se domnívají, že byla vláda na situaci připravena. Reakci vlády hodnotí hůře lidé do 44 let. Naopak mezi lidmi ve věku nad 60 let si pouze třetina myslí, že vláda situaci podcenila.

Pokud by si lidé měli vybrat, která tři opatření zavedou, dvě třetiny by zavedly uzavření hranic, polovina povinné nošení roušek a 43 % by omezilo pohyb osob. Pro zákaz velkých sportovních akcí či uzavření škol by se rozhodla třetina. Mezi lidmi do 44 let by pětina byla pro úplný zákaz vycházení, lidé nad 60 let výrazněji podporují uzavření hranic (69 %) či nošení roušek (55 %).

Zdroj: National Pandemic Alarm

Zdroj: National Pandemic Alarm

Polovina Čechů očekává, že se děti vrátí do škol až po prázdninách. Polovina souhlasí s větším či menším omezením prázdnin, třetina je proti jakémukoliv omezení. Pro omezení prázdnin jsou častěji muži a lidé nad 60 let.

Zdroj: National Pandemic Alarm

Zdroj: National Pandemic Alarm

-mav-