YouTube prý experimentuje s kopírováním TikToku

sobota, 4. dubna 2020, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Největší videoportál světa se podle zdrojů webu The Information inspiruje fungováním rychle rostoucí čínské aplikace. Ta se mezitím dále vyvíjí.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

TikTok získal dalšího vyzyvatele. Po Facebooku se úspěch hudební aplikace, bodující u mladších uživatelů možností snadno nahrávat vlastní krátké klipy, zřejmě pokusí napodobit i YouTube. Podle zdrojů portálu The Information připravuje provozovatel videoportálu novou funkci s názvem , která je TikTokem inspirována. Podle nepotvrzených zjištění The Information by k jejímu oficiálnímu spuštění mohlo dojít koncem roku. Na rozdíl od čínské služby by nemělo jít o samostatnou aplikaci, ale „jen“ novou záložku v té stávající. Majitelé účtu na portále spravovaném Googlem získají možnost osadit některý z palety krátkých uživatelsky generovaných videoklipů muzikou z širokého katalogu, který YouTube nabízí, uvádí The Information. Právě mimořádně široký hudební výběr má představovat podle serveru Social Media Today významnou konkurenční výhodu YouTube oproti TikToku, byť ten nedávno podepsal licenční smlouvy s předními vydavatelstvími jako Sony, Universal a Warner Music Group, informuje Billboard.com.

YouTube by nicméně mohlo trumfovat v první řadě největší zásobárnou videí na světě, poznamenává ve své analýze server TechCrunch. Za předpokladu, že by je umožnilo remixovat v sekci Shorts všechny, a ne jen omezenou paletu. Pro představu: lidé každou minutu nahrají na YouTube přes 300 hodin videa. Z technologického pohledu ale není až takový problém napodobit jakoukoliv sociální síť. Co už ale okopírovat tak dobře nejde, je takzvaný síťový efekt, respektive existující dynamika vztahů mezi uživateli. Na TikToku lze stisknutím tlačítka začít okamžitě nahrávat hudební podkres z přehrávaného videa – a v následujícím kroku lze na stejnou hudbu produkovat vlastní klip. Jsou to právě bohaté možnosti remixování, co podle TechCrunche dělá z TikToku tak populární záležitost. Byť jeho necelá miliarda uživatelů za více než dvojnásobným počtem lidí využívajících YouTube zaostává. Na původem čínské síti se navíc daří i využívání hashtagů. #FlipTheSwitch byl původně připíchnutý k jednomu povedenému videu, kdy si má partnerská dvojice během okamžiku po zhasnutí světel vzájemně vyměnit šaty. Pokračování? Na půl milionu organicky vzniklých videí se stejným označením.

Faktem nicméně je, že tvůrcům virálním videí se mnohem více vyplatí zveřejňovat svou tvorbu na YouTube. Ve prospěch služby od Googlu svědčí propracovaný obchodní model, který zajišťuje úspěšným tvůrcům podíl z reklamních příjmů. Tomu TikTok zatím nemůže konkurovat, byť i v tomto ohledu přináší postupná zlepšení. V březnu například jeho tvůrci podle Social Media Today začali experimentovat s vkládáním odkazů na externí webovou stránku. Uživatelé získali možnost každý svůj klip doprovodit linkem na Wikipedii, TripAdvisor nebo restaurační srovnávač Yelp, což představuje šanci zejména pro všechny food- a travelbloggery (za předpokladu opadnutí koronavirové pandemie). Neznamená to, že by TikTok automaticky vyplácel tvůrcům peníze. Externí odkazy se nicméně mohou stát nástrojem, který třeba z některých vlivných autorů udělá lákavější marketingové spojence firem.

TikTok navíc motivuje k neustálému vývoji i tvrdší konkurence. Ambicí na nápodobu úspěchu čínské aplikace se nevzdává ani Facebook. Jeho starší počin nazvaný Lasso představoval propadák, aktuálně se ale firma Marka Zuckerberga pokouší o nápravu a testuje takzvané Instagram Reels. Pokud je opravdu na TikToku nejlukrativnější TechCrunchem zmíněný síťový efekt, čeká ho letos ze strany amerických technologických gigantů značná prověrka.

-riv-