Z Herbadentu chceme udělat lovebrand

čtvrtek, 16. dubna 2020, 11:30 Marketing Kateřina Straková

Vedle dentální péče se chceme pustit i do jiných kategorií, říká za Herbadent jeho obchodní a marketingový ředitel Martin Hošek.

Martin Hošek, zdroj: LinkedIn

Martin Hošek, zdroj: LinkedIn

Česká firma Herbadent má na letošní rok velké plány. V důsledku pandemie koronaviru ale není jisté, zda se podaří všechny uskutečnit. I tak se chce značka, jež vznikla na pražském Smíchově již v roce 1897, do budoucna stát lovebrandem. A nejen na českém trhu. Stavět přitom chce na své tradici, osvědčených recepturách i práci s bylinkami. „Fluidum naší značky je opravdu krásné a stojí za to ho využít,“ říká obchodní a marketingový ředitel společnosti Martin Hošek. 

Herbadent je česká značka s tradicí od r. 1897. Na jakých hodnotách staví?

Herbadent má hned několik aspektů. Jednak je o přírodě a bylinkách, jednak o osvědčených recepturách a v neposlední řadě o tradici. Ještě stále sídlíme v domě na Smíchově, který postavil zakladatel firmy. Nyní bychom rádi z Herbadentu, který si dlouhodobě drží svou filozofii, udělali lovebrand. Fluidum naší značky je opravdu krásné a stojí za to ho využít.

Nový claim značky Herbadent: "Vyrobeno z bylin", zdroj: Herbadent

Nový claim značky Herbadent: "Vyrobeno z bylin", zdroj: Herbadent

Jak na to chcete jít z marketingového pohledu. Plánujete nějaké nové marketingové aktivity?

V současné chvíli nám plány zpomalila pandemie koronaviru, ale na druhou stranu máme šanci se zastavit a více nad tím přemýšlet. Do budoucna chceme pracovat s claimem „Vyrobeno z bylin“. Zatím nechystáme velké televizní kampaně, ale chceme v prvé řadě zapracovat na naší vizibilitě v místě prodeje. Nyní jsme dostupní v lékárnách a na e-shopech, z drogistických sítí jen v DM. A to chceme změnit. Abychom byli lidem na očích, potřebujeme se dostat do významných retailových řetězců. Prostě budování značky musí jít ruku v ruce s budováním distribuce.

Nyní jsme dostupní v lékárnách a na e-shopech, z drogistických sítí jen v DM. A to chceme změnit.

Martin Hošek

Tam, kde už v prodeji jste, z regálu vizuálně vystupujete. To byl důvod, proč jste pro své obaly zvolili neobvyklou zelenou?

Ano, chtěli jsme zelenou barvou vystoupit z řady bílých dentálních přípravků. Zrovna v těchto dnech řešíme interně drobnou úpravu designu obalů. Žádná další velká revoluce se ale konat nebude. Nicméně, vedle dentální péče – zubních past, ústních vod a kartáčků – se chceme pustit i do jiných kategorií. V současnosti vyvíjíme bylinný dezinfekční roztok na ruce, čímž bychom chtěli přispět k řešení aktuální situace. Recepturu i zázemí pro výrobu máme, máme i název…

Bylinný dezinfekční roztok chce Herbadent nabízet pod názvem VirumStop, zdroj: Herbadent.

Bylinný dezinfekční roztok chce Herbadent nabízet pod názvem VirumStop, zdroj: Herbadent.

Kromě bylinného dezinfekčního roztoku chcete vyrábět ještě jiné produkty?

Chtěli bychom se od naší vlajkové lodi Herbadent trochu odklonit a začít vyrábět i pod názvem Herbacare, kam by spadaly různé sprchové gely, tyčinky na rty a další produkty, které lidé denně používají.

Kolik nových druhů výrobků byste chtěli na trh v dohledné době přinést? 

Nechceme, a ani nebudeme továrnou se stovkami různých produktových řad, protože budeme i nadále klást velký důraz na kvalitu. Vize je přinést do deseti nových produktů, které by se stejně jako stávající Herbadent zařadily do vyšší cenové kategorie a cílily na náročnějšího klienta.

Vize je přinést do deseti nových produktů, které by se stejně jako stávající Herbadent zařadily do vyšší cenové kategorie a cílily na náročnějšího klienta.

Martin Hošek

Jakým způsobem si náročnější klienty definujete? 

Lidi s vyššími příjmy, vzděláním i nároky na kvalitu a kterým záleží na přírodním složení či tradici. V dentální péči navíc o nákupech ze 60 % rozhodují ženy, proto na ně v komunikaci myslíme. Důležitou skupinu představují také dentální hygienistky a zubaři. Do budoucna bychom se chtěli více zaměřit i na mládež.

Kromě zubních past a ústních vod vyrábíte stále i mediciální vína, s nimiž Herbadent začínal. Jaký je o ně zájem?

Zájem o ně je, poslední dobou čísla rostou. Mají své stálé zákazníky. Celkově ale představují jen malé procento z obratu.

Výrobu přesouvá Herbadent letos do branického pivovaru. Proč jste se rozhodli opustit své smíchovské kořeny?

Bohužel na Smíchově nám to začalo být malé. Navíc je to kvůli tamní dopravní situaci logisticky dost náročné. Nalezli jsme ale krásný prostor branického pivovaru, který je shodou náhod jen o dva roky mladší než Herbadent. Přestěhování nám navíc umožní rozšířit výrobu směrem, o kterém jsem před chvílí mluvil.

Náš marketing chceme vystavět na skutečných příbězích a lidech, nikoliv na fotografiích lidí s vybělenými zuby z fotobank.

Martin Hošek

Plánujete tam i návštěvnické centrum či exkurze?

To bychom rádi, protože pokud chceme udělat z Herbadentu lovebrand, musíme se lidem otevřít. Uvažujeme nejen o návštěvnickém centru či exkurzích, ale i o nabídce bylinných lázní nebo o vlastních bylinkových polích. S naší Herbadent sanitkou bychom chtěli objíždět vesnice, navázat kontakty s pěstiteli bylinek a postupně vytvářet kolem značky komunitu. Náš marketing chceme vystavět na skutečných příbězích a lidech, nikoliv na fotografiích lidí s vybělenými zuby z fotobank.

Sanitkou chce Herbadent objíždět pěstitelky bylinek a vytvářet komunitu kolem značky, zdroj: Herbadent.

Sanitkou chce Herbadent objíždět pěstitelky bylinek a vytvářet komunitu kolem značky, zdroj: Herbadent.

Martin Hošek, Head of Sales & Marketing společnosti Herbadent 

V čele obchodu a marketingu společnosti Herbadent stojí od začátku letošního roku. Předtím dva roky řídil marketing J&T Banky. Působil také v marketingu firmy Luxury Brand Management. Zkušenosti má i z bankovního prostředí, například z Air Bank, mBank nebo Citibank. Je spoluzakladatelem charitativní značky Maappi a pořadatel konference Linkedin Summit.

Vystudoval filmovou a televizní produkci na FAMU. Marketing studoval na univerzitě DePaul či University of Toronto.