CBA: maloobchod roste, velkoobchod v propadu

neděle, 17. května 2020, 07:50 Aktuality, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Družstvo CBA navýšilo loni obrat o 9 % na 1,95 mld. Kč. Zatímco maloobchodní prodejny letos i během pandemie prosperují, velkoobchod je na nule.

Zatímco maloobchodní prodejny CBA prosperují, velkoobchodní kvůli koronaviru obratově propadly, zdroj: CBA

Zatímco maloobchodní prodejny CBA prosperují, velkoobchodní kvůli koronaviru obratově propadly, zdroj: CBA

Maloobchodní Družstvo CBA CZ, které provozuje více než tisíc prodejen, zaznamenalo v roce 2019 obrat 1,95 mld. Kč, meziročně tak vzrostl o 9 %. Družstvo navýšilo obrat také ve velkoobchodním segmentu, u společnosti CBA Nuget, který činil za loňský rok přes 1,6 mld. Kč, což znamenalo nárůst o 8 %. Celková výše obratu CBA se tak vloni navýšila o 9 % na více než 3,6 mld. Kč. Letos s ohledem na pandemii firma očekává podobné výsledky.

„Nárůst obratu jak u velkoobchodu, tak u našich prodejen se pohyboval v podobných hodnotách jako v předchozím roce, celková křivka tak dlouhodobě a stabilně stoupá. Důvodem je nejen neustále rostoucí počet prodejen v naší síti, ale také snaha koncentrovat se pouze na ekonomicky efektivní provozy,“ říká k vývoji Roman Mazák, předseda Družstva CBA.

CBA se v posledních týdnech dotkla také krize spojená s koronavirem. Ve velkoobchodních prodejích docházelo až do 25. března k navýšení obratu, který však následně vystřídal významný pokles. Hlavním důvodem je především skutečnost, že CBA Nuget kromě prodejen zásobuje také významnou měrou restaurace a školní jídelny. „V této oblasti v důsledku uzavření škol a provozoven padl obrat od 12. března na nulu,“ doplňuje Mazák. Naopak v případě maloobchodu eviduje CBA letošní dosavadní tržby meziročně o zhruba 10 % vyšší. Pokles šlo zaznamenat pouze v prodejnách umístěných v centrech měst.

Kvůli pandemii muselo družstvo upravit i výhled tržeb pro letošní rok. Podle nadstandardních výsledků z ledna a února totiž očekávalo nárůst letošních tržeb o 15%. „Tento nadstandardní obrat z prvních dvou měsíců letošního roku by měl z velké část pokrýt nečekaný pokles v důsledku koronaviru, který dopadl zejména na velkoobchod. V letošním roce tak nově očekáváme výsledky na podobné úrovni jako vloni, náš odhad se pohybuje mezi 97 a 103 procenty loňských čísel,“ uvádí Roman Mazák.

Od roku 2021 do 2023 pak CBA plánuje investovat celkem 200 milionů Kč. „Bude se jednat o tři hlavní oblasti. V první řadě plánujeme stavbu nových prodejen, stavět pak chceme i v okolí naší haly v Šumperku a zvýšit tak efektivitu a komfort v rámci logistiky. Plánujeme také investici do IT v souvislosti s novým softwarem, který zavádíme,“ uzavírá Mazák.

-zue-

CBA ruší většinu papírových letáků, jiné řetězce je ponechají

úterý 21. dubna 2020