Deli má 40 let, poslední novinkou je Deli Protein

čtvrtek, 14. května 2020, 07:15 Reklama, Aktuality, České značky MediaGuru

Tyčinka Deli se začala vyrábět v roce 1980, od té doby byla několikrát stažena a znovu uvedena na trh.

Zdroj: Deli

Zdroj: Deli

První tyčinka Deli sjela z výrobní linky v roce 1980. Od svého vzniku byla několikrát stažena a znovu uvedena na trh. Každoročně se jí v olomoucké továrně Zora vyrobí jeden tisíc tun. 

„Nejen, že je Deli jediná tyčinka v našem portfoliu, která byla vytvořena přímo na míru československému trhu, ale také jako jediná zažila hned několik comebacků. Deli si spotřebitelé doslova vybojovali nazpět. Naše společnost se v dobré víře několikrát snažila její podobu i příchuť upravit a přizpůsobit ji tak novým trendům ze zahraničí. Po čase se ale vždy ukázalo, že ji spotřebitelé chtějí přesně takovou, jakou byla od svého vzniku,“ říká Martin Jiruška, Brand manažer značky Deli.

V roce 1980 byly na československý trh uvedeny tři varianty. K oříškové, čokoládové a s rozinkovou náplní se později přidaly další dvě, například pistáciová.. Zajímavostí je, že spotřebitelé byli téměř vždy výhradními konzumenty pouze jedné z pěti variant, které již pak zůstali věrni.

Zdroj: Deli

Zdroj: Deli

O několik let později se výroba tyčinky přesunula pod značku Orion. Ta společně s Deli v roce 1992 přešla pod křídla společnosti Nestlé. O rok později byla na trh uvedena varianta Deli Super, která byla větší a měla odlišnou chuť i obal. Uvedením Deli Super společnost Nestlé reagovala na vstup nových konkurenčních značek na náš trh. Postupně se Deli Super měla stát hlavní tyčinkou značky Deli. Nová varianta však u spotřebitelů nezískala dostatečnou popularitu a její prodeje postupně klesaly. V reakci na danou situaci byla původní Deli znovu zařazena do výroby. Následně proběhlo několik vln masových marketingových kampaní, které měly za cíl opět zvýšit popularitu značky.

Celý příběh československé tyčinky byl od počátku provázen značnou marketingovou komunikací. Památné jsou reklamy například s hercem Jiřím Srstkou z roku 1999 se sloganem „Deli je zpátky“ nebo dnes série reklam se sloganem „A co teď? Teď si dáme Deli“

Zdroj: YouTube

Zdroj: YouTube

Dnes jsou tyčinky Deli součástí portfolia Nestlé. Před časem byla na trh uvedena novinka Deli protein s vysokým obsahem bílkovin. K dostání je ve variantě Lískový oříšek v čokoládě, kakao v čokoládě a meruňka v čokoládě. Na pultech je k dostání od října loňského roku.

-mav-